UgensErhverv.dk
Standarder for bæredygtigt byggeri

Standarder for bæredygtigt byggeri

To nye europæiske standardiseringsprojekter på vej.

22-05-2006

To nye europæiske standardiseringsprojekter på vej

Første generation af europæiske byggevarestandarder skulle sætte skub i det indre marked. Anden generation skal sikre et mere miljøvenligt byggeri.

Derfor er der nu sat gang i to europæiske standardiseringsprojekter om henholdsvis farlige stoffer i byggevarer og bæredygtigt byggeri. Og et nyt udvalg under Dansk Standard deltager på begge miljøfronter.

- Formålet med de harmoniserede produktstandarder var i første omgang at fjerne handelshindringer. Det lover godt for miljøet, at vi nu får byggeristandarder, der også fokuserer på bæredygtighed og giver os klar besked om farlige stoffer i byggevarer, udtaler Erling Trudsø, projektleder i Dansk Standard.

Dansk Standard har oprettet et dansk standardiseringsudvalg, der skal følge og deltage i begge projekter, der foregår i regi af den europæiske standardiseringsorganisation CEN. Byggeriets parter er bredt repræsenteret i det danske udvalg.

Farlige stoffer
På foranledning af EU-Kommissionen, der vil have styr på farlige stoffer i byggeriet, har CEN oprettet den tekniske komite CEN/TC 351 ´Construction products – Assessment of release of dangerous substances´.

Komiteens arbejde er understøttet af et mandat (M/351) fra Kommissionen, og de standarder, komiteen skal udarbejde, bliver obligatoriske i medlemslandene. Den første udgave af arbejdsprogrammet indeholder 12 arbejdsemner.

Bæredygtigt byggeri
Også CEN/TC 350 ´Sustainability of construction works´ arbejder under et mandat (M/350), men dette mandat er indtil videre frivilligt. CEN/TC 350 skal udarbejde frivillige, horisontale standarder for fastlæggelse af bæredygtighedsaspekter ved både eksisterende og nye byggerier og anlægsarbejder – dvs. standarder, der kan bruges på tværs af hele byggeriet.

Desuden skal komiteen udarbejde standarder for miljøvaredeklarationer for byggevarer.

- Det er den langsigtede tanke, at anden generation af harmoniserede produktstandarder skal drage fordel af det arbejde, som CEN/TC 351 nu går i gang med om farlige stoffer, mens standarderne om bæredygtighed og miljøvaredeklarationer vil blive et vigtigt grundlag for de efterfølgende tredje generations standarder, siger Erling Trudsø.

-tm,nn

Brochurer

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Byggepladsen er en klimamæssig black box

Nye krav til byggeriet lurer i horisonten, når klimakravene skal revideres i 2025. Alt tyder på, at byggepladsen bliver omfattet af beregningerne af CO2 belastningen

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

NCC bygger for 120 millioner svømmehal i Nordjylland

Ved siden af Idrætscenter Vendsyssel og Vrå Skole skal der opføres en svømmehal med 25 meter bassin med otte baner, morskabsbassin med vandrutchebane samt wellnessafdeling. Projektet har en kontraktsum på ca. 120 millioner kroner

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Stor undersøgelse: Malerne vægter kvalitet over alt andet

Kvaliteten er vigtigst, og renoveringsprojekterne kommer til at stå i kø. Det er blandt konklusionerne i en stor spørgeundersøgelse, hvor Flügger har spurgt skandinaviske kunder om forventningerne til fremtiden og ønsker til malerprodukter generelt

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

Snickers Workwear introducerer verdens første indbyggede, certificerede knæpuder

SPONSORERET INDHOLD: Med lanceringen af verdens første indbyggede, certificerede knæpuder viser Snickers Workwear sit engagement i det, virksomheden kalder 'Inventing workwear'