UgensErhverv.dk
Rotterne forlader kloakken

Rotterne forlader kloakken

Voldsom stigning af rotter over jorden – Miljøstyrelsen prøver at finde ud af hvorfor.

19-05-2006

Voldsom stigning af rotter over jorden – Miljøstyrelsen prøver at finde ud af hvorfor.

Af Lars Solberg

I løbet af de seneste 10 år er antallet af anmeldelser af rotter over jorden steget med 40 procent. Om det er fordi rotterne er blevet trætte af den våde dagligdag i rørene under jorden, eller fordi det er lettere at komme op til overfladen grundet dårlige kloakrør, er der ingen, der har et sikkert svar på.

- Vi har en formodning om, at de vildfarne rotter skyldes, at hunnerne leder efter tørre redepladser, men vi er ikke sikre. Det kan også være, fordi rotterne finder ud af, at der bedre levevilkår over jorden, lyder det fra Peter Weile, der er Miljøstyrelsens rottekonsulent.

Men nu har Miljøstyrelsen sat sig for at finde et svar ved hjælp af større undersøgelse af sagen.

Og da det er svært at interviewe skadedyrene, har styrelsen med Skadedyrslaboratoriets hjælp valgt en anden metode.

Laboratoriets plan er at indfange omkring 50 rotter, som vil få taget blodprøver og blive udstyret med en lille chip. Rotterne vil så igen blive sat ned i kloakkerne i forsøgsområdet. Her vil en række modtagere registrere rotternes gøren og laden.

- Når vi får en ide om, hvor langt omkring rotterne bevæger sig, og hvor hurtigt de formerer sig, vil vi for eksempel kunne vurdere, hvor stort et område vi skal sætte ind på, når vi vil have en del af en kloak helt ryddet for rotter, forklarer Peter Weile.

De skal holdes dernede
Peter Weile håber, at projektet kan gøre myndighederne klogere på rottebekæmpelse.

- Det er nok utopi at tro, at vi kan slippe helt af med rotterne i Danmark, men vores håb er, at vi via projektet i hvert fald kan sikre os, at rotterne i byerne holder sig nede i kloakkerne, siger han.

Ingen ved, hvor mange rotter, der findes i Danmark, da de formerer sig så eksplosivt. Men et skud fra Miljøstyrelsen lyder på, at der er godt tre millioner rotter i Danmark.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil