UgensErhverv.dk
Glaskunst i boligen

Glaskunst i boligen

Håndmalede glasskiver sætter kunstnerisk aftryk på skulpturelt boligbyggeri.

18-05-2006

Håndmalede glasskiver sætter kunstnerisk aftryk på skulpturelt boligbyggeri

Af Niels Nielsen

Boligkarreen Nordlyset er lige dele hus, skulptur og maleri. En hvidpudset bygningsmonolit, der er slebet til i skæve krystallinske vinkler, og hvor vinduer og altaner er som skåret ud af et stort klippemassiv.

I detaljen understreges udtrykket af dekorative tværgående glasskiver med silketrykte, håndmalede penselstrøg, der reflekterer et farvet, sfærisk lys ind i boliger og på facader.

Penselstrøg
Den ekspressive skulpturelle formgivning er resultatet af et tæt samarbejde mellem billedkunstneren Ruth Campau og arkitektfirmaet C.F. Møllers Tegnestue.

- Målet har været at integrere kunst og arkitektur, hvor jeg som kunstner kan tilføre bygningen en umiddelbar menneskelig kvalitet i kraft af den håndværksprægede og kropslige måde, jeg arbejder på, fortæller Ruth Campau, der har været med på projektet lige fra den indledende skitseringsproces.

Ruth Campaus udgangspunkt er maleriet, men mange af hendes arbejder blander kunstformerne: maleri, skulptur og rumkunst.

Malerierne udføres på bagsiden af akrylplader i menneskestørrelse som lange, lodrette, monokrome penselstrøg i 30 centimeters bredde, der varierer i transparens. De bemalede akrylplader sættes sammen til større flader eller strukturer, der hænges på væggen eller opstilles som rumdannende elementer.

Farvet dagslys
I Nordlyset er Ruth Campaus kunst integreret i arkitekturen som laminerede glasplader med silketrykte motiver af akrylplademalerier.

Glaspladerne er sat op på hver side af de tværgående betonskiver, der adskiller væggene mellem to altaner. På den ene side har glaspladen en hvid farve, mens den anden side varierer mellem farverne, grøn, blå og gul.

Glaspladerne slører den bærende konstruktion og understreger derved bygningens monolitiske udtryk. Samtidig reflekterer glaspladerne et vibrerende, farvet dagslys på de hvide facader og boligernes vægge, der sammen med facadernes skæve vinkler tilfører bygningens krystallinske formsprog et sfærisk præg.

- Glaspladernes forskellige farver tager udgangspunkt i stedet og afspejler det varierende dagslys gennem dagen fra de forskellige verdenshjørner, men er også afstemt efter nabobygningernes facadeudtryk og farve, forklarer Ruth Campau.

De farvede glasplader anvendes udover ved altanerne også som en del af boligkarreens indgangsområder. Her har farverne en mere varm tone, der får bygningen til at gløde indefra.

Glasset omkring indgangspartiet har en sortbrun farve og oplyses bagfra af rødfarvede glasplader på elevatortårnet, som trappeopgangen drejer omkring.

Læs mere om boligbyggeriet Nordlyset i seneste udgave af Fagbladet Byggeri nr.4-2006.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 39/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 39/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Regeringen vil booste genbrug af byggematerialer

Regeringen vil booste genbrug af byggematerialer

- Der er et kæmpe potentiale for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen, og derfor skal vi tænke mere bæredygtigt, siger miljøminister Magnus Heunicke (S)

Danmarks største OPP-byggeri til over 2 milliarder kroner er skudt i gang

Danmarks største OPP-byggeri til over 2 milliarder kroner er skudt i gang

Det første spadestik er taget i byggeriet af et ny hovedkvarter til Forsvarets Efterretningstjeneste. PensionDanmark, MT Højgaard og DEAS ser frem til at opføre det historiske byggeri, som vil bidrage til Danmarks sikkerhed

Højere selvmordsrate blandt medarbejdere, der har været udsat for vold

Højere selvmordsrate blandt medarbejdere, der har været udsat for vold

En undersøgelse udarbejdet i samarbejde mellem forskere fra Danmark, Sverige, Finland og England viser, at medarbejdere har en højere risiko for selvmordsforsøg eller fuldbyrdet selvmord, hvis de har oplevet vold på arbejdet