UgensErhverv.dk

Grå Stokke fredes

Nyere del af det historiske marinekvarter, Nyboder, bevares for eftertiden.

05-05-2006

Nyere del af det historiske marinekvarter, Nyboder, bevares for eftertiden

De syv såkaldte "Grå Stokke" i det københavnske Nyboder er blevet fredet. Det har Kulturarvsstyrelsen besluttet efter, at forslaget har været i offentlig høring.

Den ældre del af Nyboder, de velkendte gule stokke fra 1600- og 1700-tallet, har været fredet siden 1918. Oprindelig blev de bygget af Christian 4. i årene 1631-48 som bolig for flådens mandskab. Der er dog kun én længe tilbage fra denne periode, Nyboders museum i Sankt Pauls Gade. Resten er bygget meget om eller helt nyopført.

De syv "Grå Stokke" ligger lige bag den gule del af Nyboder. De er opført omkring år 1900 efter, at man havde revet nogle af de ældste bygninger ned.

Det var arkitekten Olaf Schmidth (1857-1927), der stod for byggeriet af den nyere del af Nyboder. Olaf Schmidth var en foregangsmand inden for skabelsen af ideelle arbejderboliger og var tydeligt inspireret af de københavnske byggeforeningshuse fra samme periode.

De "Grå Stokke" repræsenterer på fornem vis tidens enkle blankmursarkitektur. De er nøje tilpasset områdets øvrige bebyggelse i højde og struktur og fremtræder i dag stort set intakte, både i facaderne og i lejlighedsdisponeringen indvendig.

Efter aftale med Kulturarvsstyrelsen er Forsvarets Bygningstjeneste for øjeblikket i gang med en omfattende istandsættelse af bygningerne.

- nn

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 39/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 39/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Regeringen vil booste genbrug af byggematerialer

Regeringen vil booste genbrug af byggematerialer

- Der er et kæmpe potentiale for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen, og derfor skal vi tænke mere bæredygtigt, siger miljøminister Magnus Heunicke (S)

Danmarks største OPP-byggeri til over 2 milliarder kroner er skudt i gang

Danmarks største OPP-byggeri til over 2 milliarder kroner er skudt i gang

Det første spadestik er taget i byggeriet af et ny hovedkvarter til Forsvarets Efterretningstjeneste. PensionDanmark, MT Højgaard og DEAS ser frem til at opføre det historiske byggeri, som vil bidrage til Danmarks sikkerhed

Højere selvmordsrate blandt medarbejdere, der har været udsat for vold

Højere selvmordsrate blandt medarbejdere, der har været udsat for vold

En undersøgelse udarbejdet i samarbejde mellem forskere fra Danmark, Sverige, Finland og England viser, at medarbejdere har en højere risiko for selvmordsforsøg eller fuldbyrdet selvmord, hvis de har oplevet vold på arbejdet