UgensErhverv.dk

Rekordår for bygge-investeringer

Det forventes at de samlede investeringer i byggeri sætter rekord i 2007 med over 130 mia. kr.

02-05-2006

Selv om renten stiger, og der opstår flaskehalse, går dansk byggeri endnu et par gode år i møde, viser en ny byggeprognose fra Byggematerialeindustrien under Dansk Industri. Således ventes de samlede byggeinvesteringer at sætte rekord i 2007 med over 130 mia. kr. Ligesom prognosen forudser vækst i både erhvervsbyggeriet og i eksporten af byggematerialer.

Sidste år gik det især stærkt med byggeriet af parcelhuse, og den fremgang vil fortsætte inklusive nybyggeri af rækkehuse og etageejendomme. Til at drive efterspørgslen i vejret er det stærke privatforbrug, den lave ledighed og de fleksible lånemuligheder.

En anden forklaring er, at udbuddet af eksisterende boliger specielt i hovedstadsområdet, er begrænset, og flere derfor vælge at bygge nyt. Hvor der i 2005 blev påbegyndt 9.475 parcelhuse – en stigning på 850, ventes tallet i år at stige til 9.850 og i 2007 til 10.075.

Desuden forventes flere at forbedre deres eksisterende bolig i form af en ”hovedreparation”, som det hedder i analysen, og det vil sige en grundlæggende forbedring af boligen f. eks. med et nyt køkken. Oveni er byggeriet af fritidshuse i stærk fremgang, som igen hænger sammen med de stigende friværdier og gunstige finansieringsmuligheder. Folketinget har givet mulighed for udstykning af op mod 6.500 nye sommerhusgrunde, og det bidrager ifølge analysen til øget nybyggeri af sommerhuse både i år og næste år.

Til gengæld er der ikke udsigt til, at de offentlige bygningsinvesteringer vil stige mærkbart.

I øvrigt mener Økonomisk Ugebrev, at problemerne med flaskehalse er en smule overdrevet. Danmarks Statistik medtager ikke alle ledige i sine opgørelser. Både medlemmer af 3F og murere er udeladt, ligesom branchen henter mange medarbejdere i industrien. Det skulle være en af forklaringerne på, at lønnen ikke er steget bemærkelsesværdigt i byggebranchen selv om der angiveligt er mangel på arbejdskraft
krus-

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 39/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 39/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Regeringen vil booste genbrug af byggematerialer

Regeringen vil booste genbrug af byggematerialer

- Der er et kæmpe potentiale for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen, og derfor skal vi tænke mere bæredygtigt, siger miljøminister Magnus Heunicke (S)

Danmarks største OPP-byggeri til over 2 milliarder kroner er skudt i gang

Danmarks største OPP-byggeri til over 2 milliarder kroner er skudt i gang

Det første spadestik er taget i byggeriet af et ny hovedkvarter til Forsvarets Efterretningstjeneste. PensionDanmark, MT Højgaard og DEAS ser frem til at opføre det historiske byggeri, som vil bidrage til Danmarks sikkerhed

Højere selvmordsrate blandt medarbejdere, der har været udsat for vold

Højere selvmordsrate blandt medarbejdere, der har været udsat for vold

En undersøgelse udarbejdet i samarbejde mellem forskere fra Danmark, Sverige, Finland og England viser, at medarbejdere har en højere risiko for selvmordsforsøg eller fuldbyrdet selvmord, hvis de har oplevet vold på arbejdet