UgensErhverv.dk

Rekordår for bygge-investeringer

Det forventes at de samlede investeringer i byggeri sætter rekord i 2007 med over 130 mia. kr.

02-05-2006

Selv om renten stiger, og der opstår flaskehalse, går dansk byggeri endnu et par gode år i møde, viser en ny byggeprognose fra Byggematerialeindustrien under Dansk Industri. Således ventes de samlede byggeinvesteringer at sætte rekord i 2007 med over 130 mia. kr. Ligesom prognosen forudser vækst i både erhvervsbyggeriet og i eksporten af byggematerialer.

Sidste år gik det især stærkt med byggeriet af parcelhuse, og den fremgang vil fortsætte inklusive nybyggeri af rækkehuse og etageejendomme. Til at drive efterspørgslen i vejret er det stærke privatforbrug, den lave ledighed og de fleksible lånemuligheder.

En anden forklaring er, at udbuddet af eksisterende boliger specielt i hovedstadsområdet, er begrænset, og flere derfor vælge at bygge nyt. Hvor der i 2005 blev påbegyndt 9.475 parcelhuse – en stigning på 850, ventes tallet i år at stige til 9.850 og i 2007 til 10.075.

Desuden forventes flere at forbedre deres eksisterende bolig i form af en ”hovedreparation”, som det hedder i analysen, og det vil sige en grundlæggende forbedring af boligen f. eks. med et nyt køkken. Oveni er byggeriet af fritidshuse i stærk fremgang, som igen hænger sammen med de stigende friværdier og gunstige finansieringsmuligheder. Folketinget har givet mulighed for udstykning af op mod 6.500 nye sommerhusgrunde, og det bidrager ifølge analysen til øget nybyggeri af sommerhuse både i år og næste år.

Til gengæld er der ikke udsigt til, at de offentlige bygningsinvesteringer vil stige mærkbart.

I øvrigt mener Økonomisk Ugebrev, at problemerne med flaskehalse er en smule overdrevet. Danmarks Statistik medtager ikke alle ledige i sine opgørelser. Både medlemmer af 3F og murere er udeladt, ligesom branchen henter mange medarbejdere i industrien. Det skulle være en af forklaringerne på, at lønnen ikke er steget bemærkelsesværdigt i byggebranchen selv om der angiveligt er mangel på arbejdskraft
krus-

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Damage control på boligmarkedet

Damage control på boligmarkedet

Efter at boligpriserne ramte toppen i midten af 2022, er de nu næsten tilbage på niveau som i slutningen af 2020

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Siden 2015 har indsatsen resulteret i opkrævninger for knap 1,9 milliarder kroner. Sidste år alene 300 millioner kroner

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Få et komplet overblik over alle stande og læs om alt det nye på årets byggerimesse, som har været fem år undervejs