UgensErhverv.dk

Hussvampe under lup

To bøger samler op på viden om hussvampearter og konsekvenserne for indeklimaet.

14-04-2004

To bøger samler op på viden om hussvampearter og konsekvenserne for indeklimaet

Af Niels Nielsen

Bakterier, svampe og insekter er vitale for opretholdelsen af naturens cyklus, hvor organisk materiale nedbrydes, for at nyt kan blomstre op. Men lige så livsnødvendige de kan være ude i naturen, lige så ødelæggende kan de være, hvis de nedbrydende vækster slår rod i vores bygninger.

Ny bogudgivelse sætter de mikroskopiske organismer under lup og gennemgår på et videnskabeligt niveau de historiske - og kemisk-biologiske grundlag for deres eksistens i vores bygninger.

Bogens forfatter
’Hussvampe og husbukke’ er titlen på en bog udgivet af det private og uafhængige konsulentfirma Hussvamp Laboratoriet. Firmaet rådgiver om forebyggelse og bekæmpelse af hussvamp.

Bogens forfatter er Jørgen Bech-Andersen, der er Hussvamp Laboratoriets daglige leder og også stiftede virksomheden tilbage i 1987.

Inden da var Jørgen Bech-Andersen lektor i plantesygdomme ved Den Kgl. Veterinære Højskole i København, og det afspejles i udformningen af bogen. Sproget er præget af mange mikrobiologiske fagtermer og følges op af et nøgternt grafisk layout i stil med et leksika.

Fotogene svampe
Bogens videnskabelige udgangspunkt er både dens styrke og svaghed. Det kræver fuld koncentration af læseren at holde styr på de videnskabelige fakta og kemiske formler.
Til gengæld vokser læselysten med bevidstheden om, at man som læser får adgang til en troværdig og dybdeborende viden fra en person, der har et førstehåndskendskab til emnet. Desuden letter bogens mange fotografier tilgængeligheden til stoffet. De ødelæggende svampe er yderst fotogene, og nærbillederne af svampestrukturerne har en malerisk karakter.

Ægte Hussvamp
’Hussvamp og Husbukke’ er en revideret og udvidet version af forlagets tidligere udgivelse ’Ægte Hussvamp og svamp i huse’, der er udgivet i 10.000 eksemplarer. Den nye version samler de tidligere udgivelser, der er udkommet løbende gennem de sidste fem år med varierende sidetal, til helstøbt og ordnet udgave på 231 sider. Den indeholder, som titlen antyder, desuden et nyt afsnit om husbukke og andet levende kryb i træværk.

Bogens første del giver et generelt indblik i hussvampenes biologi. Anden del er en minutiøs gennemgang af de mange svampetyper, der kan forekomme i træ fra ’Hvid Tømmersvamp’ til ’Sodbrun Støvkølle’. Hovedvægten er lagt på ’Den Ægte Hussvamp’, der regnes for den farligste af svampetyperne.

Indendørs miljø
Hussvamp Laboratoriet står desuden bag udgivelsen ’Indeklima og skimmel’. Bogen går i dybden med konsekvenserne for det indendørs miljø i bygninger, der er angrebet af skimmelsvampe. Bogen er også forfattet af Jørgen Bech-Andersen og findes desuden i en engelsk udgave.

Begge bøger kan bestilles gennem boghandlen på www.byggeri.dk



Set tæt på har de destruktive svampe en malerisk skønhed over sig. - Fotos fra omtalte bøger.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

83 procent af hospitalsbygningerne har brug for renoveringer

83 procent af hospitalsbygningerne har brug for renoveringer

Der bliver i løbet af de kommende ti år brug for at investere minimum 27 milliarder i at genoprette nedslidte hospitalsbygninger

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2023 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2023 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Behov for obligatorisk rottespærre i alle kloakledninger

Behov for obligatorisk rottespærre i alle kloakledninger

’ERFA-gruppen for forebyggende giftfri indsats mod kloakrotter’ har siden 1999 arbejdet for at få indført en mere effektiv indsats i bekæmpelsen af rotter i kloaknettet, og de var onsdag i deputation i Folketingets Fødevare- og Miljøudvalg

Pas på de lange og tunge løft

Pas på de lange og tunge løft

Stort studie viser en øget risiko for langtidssygefravær ved flere aspekter af løft - både ved tunge løft, og hvis man løfter i en stor del af arbejdsdagen. Dette er særligt tydeligt blandt +50-årige