UgensErhverv.dk

Dyre hvide håndværkere

Et LO-ægtepar skal arbejde fem timer for at få råd til at hyre en hvid håndværker i én time, og det fremmer sort arbejde

21-04-2006

Selv om mængden af sort arbejde er faldet over de seneste fire år med 54 millioner timer, og dermed er reduceret med 26 procent – ifølge en opgørelse fra Rockwool-Fondens Forskningsenhed, så er ”hvide håndværkere” stadig et dyrt bekendtskab for et ægtepar med en LO-indkomst.

Ifølge Dansk Byggeris Håndværkerindeks, hvor man sammenligner et ægtepars rådighedsbeløb med håndværkernes prisudvikling, så skal et LO-ægtepar arbejde fem timer, hvis de vil hyre en håndværker i én time. I det lys kan det stadig betale sig for parret at ringe efter en sort håndværker.

- Ønske-scenariet ville være én til én, men det er urealistisk, siger chefkonsulent Henrik Stig Sørensen fra Dansk Byggeri. Men det ville være fint at have som målsætning, at man frem mod 2010 kunne få bytteforholdet ned til fire arbejdstimer.

Set over de seneste fem år har bytteforholdet mellem håndværkstimerne og LO-ægteparrets arbejdsindsats ikke ændret sig synderligt. Dansk Byggeri mener ikke overraskende, at håndværkstimerne er for dyre, men at det stabile niveau skyldes den generelle pris- og lønudvikling.

I stedet peger Henrik Stig Sørensen på, at indkomstskatten er alt for høj, og hvis det lykkes regeringen at nedbringe den, kan man dels neddæmpe lønudviklingen og dels øge rådighedsbeløbet. Så det ad den vej kan betale sig at bruge hvide håndværkere. Som også vil mindske spændet mellem sort og hvidt arbejde. Ligesom der skal der en holdningsændring til.
krus-

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Damage control på boligmarkedet

Damage control på boligmarkedet

Efter at boligpriserne ramte toppen i midten af 2022, er de nu næsten tilbage på niveau som i slutningen af 2020

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Siden 2015 har indsatsen resulteret i opkrævninger for knap 1,9 milliarder kroner. Sidste år alene 300 millioner kroner

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Få et komplet overblik over alle stande og læs om alt det nye på årets byggerimesse, som har været fem år undervejs