I dag installeres avancerede elanlæg i hver tredje nybyggede parcelhus, og hos leverandøren Lauritz Knudsen har man årlige vækstrater på 30 procent på den intelligente el
19-04-2006
I dag installeres avancerede elanlæg i hver tredje nybyggede parcelhus, og hos leverandøren Lauritz Knudsen har man årlige vækstrater på 30 procent på den intelligente el
Af Michael Rughede
I hver tredje nye parcelhus lægges der såkaldt intelligent el ind. Systemer der kan håndtere alt fra lys, lyd, alarmer til data, telefoni og fjernsyn i huset.
Lauritz Knudsen er stort set enerådende på markedet, og her har man de sidste 3-4 år haft årlige vækstrater på 30% med deres IHC (Intelligent House Concept) anlæg.
- Vi oplever for tiden en god stabil vækst. Der bygges 8500 nye parcelhuse om året, og der installeres IHC anlæg i 2500-3000 af dem, fortæller segmentchef Claus Borghegn fra Lauritz Knudsen.
Efterspørgslen er jævnt fordelt over hele landet, og han forklarer succesen som en kombination af, at danskerne er et elektroniklærenemt folkefærd, at produkterne er blevet bedre og mere omfattende, samt at LK simpelthen markedsfører dem kraftigere end før.
Windows-menu og pakkeløsning
- Der er kommet mange nye funktioner, siden de første anlæg kom frem i 1992. I dag er der hele multimediefunktionen, der giver mulighed for at sende lyd, billeder og data til forskellige dele af huset og mange nye sikkerhedsfunktioner, siger Claus Borghegn.
- De mange funktioner kan dog også virke uoverskuelige for kunderne. For at gøre valget nemmere indførte vi for halvandet år siden en række pakkeløsninger, og det har været med til at gøre IHC-anlæggene til en succes, siger Claus Borghegn.
IHC fås som en standardiseret boligpakke med tilvalgsmuligheder af ni pakker indenfor multimedie, komfort og sikkerhed.
- Samtidig er styringen forbedret betydeligt. I dag kan husejerne let selv styre indstillingen af f.eks. låse, alarmer og temperatur via windows-menuer. Og de kan gøre det via internettet, når de er på ferie. I gamle dage brugte man dos-kommandoer. Knudret sprog med små hvide bogstaver på en sort skærm, forklarer Claus Borghegn.
Ud til alle
Den forbedrede overskuelighed og funktionalitet er vigtig.
- Vi har en ambition om at skulle ud til alle danskere. Ikke kun nørder og elektrikere, som måske var aftagerne i begyndelsen. Det kommer vi ved at tilbyde overskuelige produkter, der er fremtidssikret bedst muligt, siger Claus Borghegn, der forudser, at meget af den nye udvikling vil ske på fjernsyn og pc-området med bl.a. trådløse netværk til kommunikation, som vil kunne kombineres med IHC-anlægget. Men forbrugerne er dog endnu ikke klar til alle de muligheder, dagens teknologi rummer. Kameraovervågning af boligens rum er stadig for grænseoverskridende for de fleste, mener Claus Borghegn.
Hellere lækkert køkken end klog el
Den alvorligste trussel mod udbredelsen af de intelligente anlæg er den klassiske, ´hvad kan jeg bruge pengene på i stedet´. Den overvejelse er der mange nye boligejere, der gør sig for tiden.
Bülow & Nielsen har i en årrække tilbudt IHC anlæg i boligerne. I dag har hver tredje nybyggede parcelhus fra virksomheden intelligent el, og det er standard i typehusmodellerne Kerne og Classic
En succes for intelligent el, men IHC er under pres i takt med, at kunderne stadig oftere vælger det fuldt færdige typehus fra og i stedet sammensætter huset individuelt.
- Når kunderne selv skræddersyr huset, så er det kun i 10-15% af tilfældene, de vælger IHC. Sammenlagt oplever vi nu kun en svagt stigende tendens til at vælge intelligent el, siger salgsdirektør Martin Ravn-Nielsen.
- Kunderne har et budget at bygge hus for, og i dag er der oftere tale om at skulle foretage nogle fravalg frem for tilvalg. Noget af det første, der fravælges, er intelligent el. Man vil hellere bruge penge på noget, der er synligt, som et lækkert køkken, et spabad eller parketgulvet i stuerne, forklarer Martin Ravn-Nielsen.
Claus Borghegn genkender problematikken, for IHC har altid konkurreret med køkken og bad om forbrugernes gunst. Alligevel er han optimistisk for fremtiden. Midlet til at få flere boligejere gjort elintelligente vil være en yderligere udvikling af funktionaliteten og en fortsættelse af de sidste par års solide markedsføringstryk med oplysningskampagner, web-info og demo-huse.
Wireless-kontakter til gamle hjem
Intelligent el har hidtil været forbeholdt nye huse, fordi det er for kostbart at installere i eksisterende boliger. Men nu er LK på trapperne med trådløs styring af kontakterne, som giver nogle af de mange komfortløsninger med bl.a. lysstyring, som ellers ville kræve ny dyr ledningsføring.
I wireless-kontakter tændes og slukkes med radiobølge. Det bliver f.eks. muligt at tænde og slukke loftslyset fra sengen ved at opsætte en trykkonktakt, som sender et signal til en ny wireless-kontakt, der er placeret i den gamle afbryders stikdåse ovre ved døren.
Dermed er man fri for at skulle trække nye kabler.
Systemet etableres i det eksisterende elnet og kan opbygges rumvis med mulighed for tænd/sluk, lysdæmpning og scenariebelysning. Og naturligvis med mulighed for at fjernstyre lyset med en remote-control.
Wireless-systemet vil også kunne udvides til at dække flere rum på en gang og evt. gøres mere avanceret ved at koble det sammen med en IHC controller, som giver mulighed for sluk-alt, rutelys, hjemmesimulering, kalender og timerfunktioner og mulighed for fjernstyring via internet.
Billedtekst:
IHC betjeningstryk med lysscenarier. Med et enkelt tryk på symbolet for f.eks. ´spiselys´ dæmpes alle lamper i rummet.
- Foto: Lauritz Knudsen.
Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
Læs september 2022 udgaven her
Læs november 2022 udgaven her
Alt i små kraner og vakuumløftere
Individuel design og høj kvalitet til indvendige døre – dansk producerede
Danmarks største udbyder af entreprenørmateriel, teleskoplæssere og kraner
VinduesIndustrien – Dansk brancheforening og ejer af kvalitetsstandarden DVV
Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter
Energieffektive luftbehandlings-løsninger. Ideelt og kontrolleret klima
DAFA tætner, dæmper og beskytter
Danske vinduesproducenter kritiserer kommunerne for at diskriminere mod plastvinduer – stik mod planloven og EU´s byggevareforordning
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Aftalen med bred opbakning i Folketinget indeholder blandt andet yderligere indsats mod social dumping og en autorisationsordning for asbestarbejde
Betonbranchen arbejder på at omstille til produktionen med lavere CO2-aftryk. Men der kan også spares store mængder CO2 ved at reducere betonforbruget i designfasen. Nyt dialoggrundlag for designoptimering af betonkonstruktioner hjælper på vej