UgensErhverv.dk

Med på ny juridisk trend

Dansk Byggeri tilbyder mini-voldgift og mediation til medlemmerne

13-04-2004

Dansk Byggeri har fået to nye værktøjer til at løse medlemmernes konflikter. Siden december har stridende byggeparter kunne bruge brancheorganisationens mini-voldgift og mediation som en genvej til hurtigt at løse uoverensstemmelserne.

Mini-voldgiften er en hurtigere og mere uformel version af den traditionelle voldgift og i mediation aftaler man sig til enighed. Begge konfliktløsningsmodellerne skal spare parterne tid og penge ved at løse striden på et lavere niveau end voldgift og retssager.

- Udviklingen går i retning af at bruge mediationslignende løsninger på tvister. Entreprenørerne bruger mange resurser på at føre sager mod hinanden og mediation er en hurtigere og billigere måde at løse uoverensstemmelser på.
Samtidig har mediation den meget store fordel, at de involverede parter ikke får ødelagt deres samarbejdsrelationer, hvor mange års strid ofte kan føre til stor bitterhed.
Det er specielt et problem når man arbejde i en branche, som den danske byggebranche, der ikke er større end at man ofte møder hinanden fra opgave til opgave, siger Poul Brincker, advokat i Dansk Byggeri, der sammen med sine advokat kolleger har været på kurser i de nye mediations teknikker.

- ved mediation gælder det om, at parterne kan gå derfra med en god oplevelse, hvor voldgiften snarere er en sag med to tabere, siger Poul Brincker.

Speciel mediation hos Dansk Byggeri
Der er dog en væsentlig forskel mellem traditionel mediation og mediation a la Dansk Byggeri.

- I normal mediation gælder det blot om at parterne når frem til en aftale, uanset om den er korrekt i juridisk forstand eller ej. I Dansk Byggeri mener vi, at den mediationsaftale parterne når frem til ikke må adskille sig markant fra den, de ville nå gennem voldgift, siger Poul Brincker, og henviser til at man netop som brancheorganisation har en forpligtigelse til at finde løsninger, der ikke er åbenlyst juridisk kritisable.

Det er der nok heller ikke den store fare for idet juristerne i Dansk Byggeri i forvejen løser mange opgaver i voldgiftsretten, og de nye værktøjer ligger dem ikke fjernt.

- Vi har i lang tid tilbudt mægling mellem parter. Med mini-voldgift og mediation sætter vi det blot mere i system. Men hvor udbredt f.eks. mediation bliver indenfor byggeriet må fremtiden vise. Der kan være en del konservatisme indenfor byggebranchen, siger Poul Brincker.
-mir.


Faktabokse

Mini-voldgift i Dansk Byggeri
Efter tvistens opståen kan parterne aftale, at den skal løses ved mini-voldgift, hvor tvisten afgøres af en mini-voldgiftsdommer.
I modsætning til traditionel voldgift er det sædvanligvis ikke nødvendigt at udarbejde klageskrift, svarskrift eller andre processkrifter. Sagerne skal være mindre komplekse og må normalt ikke være af principiel betydning for at blive antaget af mini-voldgiften.
Parterne i sagen må ikke lade sig repræsentere af advokater og sagen må ikke kræve vidneførelse af tredje part. I mini-voldgiften er dommeren juridisk uddannet og kan indkalde tekniske bisiddere.
En afgørelse af mini-voldgiften er endelig og bindende for parterne.

Mediation i Dansk Byggeri
Dansk Byggeri udpeger en mediator til at løse en tvist som parterne efter dens opståen vælger at løse gennem mediation. Mediatoren fungerer som neutral og upartisk forhandlingsleder, der ikke kan træffe afgørelse i konflikten.
Det gælder om at nå en løsning på konflikten, som begge parter kan acceptere. Løsningen på konflikten er derfor ikke nødvendigvis identisk med den kendelse eller dom som sagen ville få ved voldgift eller i retssystemet.
Mediator og parterne aftaler, hvordan sagen skal belyses og parterne skal være enige om deltagelse af 3. part til f.eks. sagkyndig vurdering.
Mediationsprocessen søges afsluttet indenfor 15 dage efter valg af mediator. Materiale udarbejdet i forbindelse med mediation kan ikke senere indgå ved evt. retssag og mediator kan ikke afkræves vidneforklaring.
Mediationen afsluttes med en underskrevet aftale mellem parterne.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Ingen grøn omstilling uden teknik

Ingen grøn omstilling uden teknik

Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne

Planlagt generationsskifte går helt efter planen

Planlagt generationsskifte går helt efter planen

Entreprenøren HHM fra Hillerød i Nordsjælland skifter administrerende direktør. Efter 20 år i den varme stol overlader Svend Pedersen posten til Peter Carstensen, men bliver i direktionen lidt endnu

Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

Man kan umuligt være modstander af den nye asbestlov, men politikerne har givet de udførende alt for kort tidsramme til at omstille sig, mener administrerende direktører i Swisspearl Danmark og Danske Byggecentre, hhv. Jens Norddal og Palle Thomsen