UgensErhverv.dk

Farvel til millioner

Flere store entreprenører siger nej til større opgaver fordi arbejdskraften ikke er der

11-04-2006

Der er nu så alvorlig mangel på arbejdskraft inden for byggeriet, at flere af de store danske entreprenører må sige nej til at deltage i større byggerier, og af samme grund mister store indtægter. Det gælder eksempelvis Skanska og MT Højgaard.

Alene i Sønderjylland har Skanska afvist et erhvervsbyggeri til omkring 100 mio. kr, oplyser firmaets direktør, Richard Schanz, til Jyllands-Posten.

- Vores ressourcer er strakt til det yderste, og i visse områder har det været svært at skaffe den fornødne arbejdskraft. Det er ikke sådan, at vi dagligt siger nej tak, men problemet kan blive stort, hvis det fortsætter med at eskalere.

Richard Schanz oplyser, at løsningen kan blive at hyre østeuropæere, og understreger, at det vil ske helt efter reglerne.

MT Højgaard har allerede hyret en del arbejdere fra Tyskland og Polen, men har også takket nej til at byde på flere opgaver, fordi arbejdskraften manglede, og det er især projektledere til at styre opgaverne, der er en mangelvare.

Drop østaftalen
I øvrigt mener Dansk Byggeri, at selv om den nuværende østaftale er et skridt i den rigtige retning, vil den kun føre til få hundrede ekstra østarbejdere og ikke batte noget i kampen om de truende flaskehalse. Derfor ser Dansk Byggeri helst, at østaftalen helt opgives.

Aftalen indebærer bl.a., at borgere fra de nye EU-lande i Østeuropa først får adgang til det danske arbejdsmarked på lige fod med andre EU-borgere i 2009. Til gengæld er det allerede nu lettere for danske virksomheder at ansætte østarbejdere, og de politiske partier er enige om gradvist at udfase særreglerne frem mod 2009.
krus-

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Henrik Mielke stopper i MT Højgaard

Henrik Mielke stopper i MT Højgaard

Bestyrelsen i MT Højgaard Holding har med virkning fra i dag ansat Steffen Baungaard som ny administrerende direktør og koncernchef

Danmark tvinges til at gennemføre EU-mindsteløn

Danmark tvinges til at gennemføre EU-mindsteløn

Trods verserende retssag ved EU-Domstolen, SKAL Danmark indføre mindstelønsdirektivet, inden der er faldet dom i sagen

Byggearbejdere  i Nyborg udsættes for kræftfremkaldende afgasninger

Byggearbejdere i Nyborg udsættes for kræftfremkaldende afgasninger

Arbejdstilsynet ved ifølge folketingsmedlem fra Enhedslisten, at byggearbejderne går i en potentiel kræftbombe. Men der gribes ikke tilstrækkeligt ind

Urimeligt at EU-retssag ikke har opsættende virkning

Urimeligt at EU-retssag ikke har opsættende virkning

Det tidligere medlem af EU-Parlamentet, Søren Søndergaard fra Enhedslisten, er ikke overrasket over, at Danmark - trods retssag ved EU-Domstolen - tvinges til at gennemføre Mindstelønsdirektivet