UgensErhverv.dk

Farvel til millioner

Flere store entreprenører siger nej til større opgaver fordi arbejdskraften ikke er der

11-04-2006

Der er nu så alvorlig mangel på arbejdskraft inden for byggeriet, at flere af de store danske entreprenører må sige nej til at deltage i større byggerier, og af samme grund mister store indtægter. Det gælder eksempelvis Skanska og MT Højgaard.

Alene i Sønderjylland har Skanska afvist et erhvervsbyggeri til omkring 100 mio. kr, oplyser firmaets direktør, Richard Schanz, til Jyllands-Posten.

- Vores ressourcer er strakt til det yderste, og i visse områder har det været svært at skaffe den fornødne arbejdskraft. Det er ikke sådan, at vi dagligt siger nej tak, men problemet kan blive stort, hvis det fortsætter med at eskalere.

Richard Schanz oplyser, at løsningen kan blive at hyre østeuropæere, og understreger, at det vil ske helt efter reglerne.

MT Højgaard har allerede hyret en del arbejdere fra Tyskland og Polen, men har også takket nej til at byde på flere opgaver, fordi arbejdskraften manglede, og det er især projektledere til at styre opgaverne, der er en mangelvare.

Drop østaftalen
I øvrigt mener Dansk Byggeri, at selv om den nuværende østaftale er et skridt i den rigtige retning, vil den kun føre til få hundrede ekstra østarbejdere og ikke batte noget i kampen om de truende flaskehalse. Derfor ser Dansk Byggeri helst, at østaftalen helt opgives.

Aftalen indebærer bl.a., at borgere fra de nye EU-lande i Østeuropa først får adgang til det danske arbejdsmarked på lige fod med andre EU-borgere i 2009. Til gengæld er det allerede nu lettere for danske virksomheder at ansætte østarbejdere, og de politiske partier er enige om gradvist at udfase særreglerne frem mod 2009.
krus-

Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder