UgensErhverv.dk
Alle under samme tagBoligslangen i Ørestad Nord.

Alle under samme tag

Store tagformer samler skulpturelle boligbyggerier.

07-04-2006

Taget som et fremtrædende arkitektonisk element har fået comeback i dansk byggeri. I en række nye boligbyggerier anvendes ekspressive tagformer til at skabe arkitektonisk sammenhæng og identitet til store boligbebyggelser.
I de store boligbyggerier har taget også en symbolsk betydning, der er med til at understrege et socialt sammenhold mellem beboerne. Alle lever i bogstaveligste forstand under samme tag som en stor familie.

Dobbeltkrum flade
Et af de mest spektakulære eksempler på denne trend ligger for foden af Bispebjerg Bakke nordvest for København. Boligbyggeriet består af to bygninger, der er en skulpturel fortolkning af den traditionelle karrebebyggelse.

For at holde sammen på de lange bygningskroppe afsluttes karreerne på toppen med et ekspressivt slynget tag, der vipper og drejer i et kompleks forløb af irregulære dobbeltkrumme flader.

Både projektering og opførelse har været betinget af udpræget anvendelse af digitale 3D-modeller og 3D-CAD-software fra Autodesk igennem hele processen.

Det er kunstneren Bjørn Nørgaard i samarbejde med Boldsen & Holm Arkitekter og ingeniørfirmaet Carl Bro, der står bag bebyggelsen, hvor NCC er entreprenør. Byggeriets 135 lejelejligheder forventes at være klar til indflytning i slutningen af 2006.

Slange
’Boligslangen’ er den populære betegnelse for et stort boligbyggeri, hvor taget spiller en vigtig rolle. Byggeriet ligger i den nordlige del af Ørestad og også her anvendes taget som et arkitektonisk element, der binder en lang udfoldet bygningskrop sammen til en helhed.

Men modsat Bispebjerg-byggeriets ekspressive tagform er taget på Boligslangen en rolig horisontal flade, der tegner et præcist omrids af bygningen som kontrast til et meget varieret facaderelief af fremskudte karnapper og tilbagetrukne altaner.

Taget har desuden funktion som overdækning af de store fælles tagterrasser, der er skudt ind mellem de øverste lejligheder og selve tagfladen i bebyggelsens sydlige del.

Tagets symbolske funktion som sammenbindende element er særlig vigtig i Boligslangen, fordi bebyggelsen er i to halvdele med forskellige boligformer på hver side af Ørestads landskabelige kanal, som bebyggelsen dristigt går på tværs af.

Den sydlige del, kaldet Fælledhaven, rummer 115 almene lejeboliger, mens den nordlige del med navnet Universitetshaven er en blanding af 40 andels- og 134 ejerlejligheder.

Det er arkitektfirmaerne Domus og Arkitema med entreprenørerne NCC og MTHøjgaard, der har stået for opførelsen af hver deres halvdel af bebyggelsen. Fælledhaven er indviet, mens Universitetshaven står klar ultimo 2006.

V-huset
Længere mod syd i Ørestad ligger V-huset, hvor en imponerende skrå tagflade løfter lejlighederne mod udsigten over Amager Fælled og Københavns centrum. Det store skrånende tag laver desuden et knæk på midten af bygningskroppen og giver bygningen en dramatisk skulpturel profil i bybilledet.

Formen er dog en direkte konsekvens af lokalplanens krav om en varieret taghøjde som en markering af bygningens placering mellem Amagers lave parcelhuskvarterer og den nye metropol, der langsom skyder op i Ørestad City.
I taget er lavet udskæringer til små tagterrasser med udsigt mod syd og øst over Øresund og Amager Fælled.

Det er arkitektfirmaet Plot, der har stået for udformningen af V-huset og de 108 lejligheder, der stod klar til indflytning i december 2005.
Der er anvendt digitale 3D-modeller for at projektere og opføre det specielle tag på boligbyggeriet ved Bispebjerg Bakke.

Den store skrånende tagflade på V-huset i Ørestad markerer beliggenheden mellem de eksisterende parcelhuskvarterer på Amager og den nye metropol.
Taget på den sydlige del af boligbebyggelsen Boligslangen i Ørestad overdækker store fælles tagterrasser.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Golf-entusiast vendte tilbage til tømmerhandlen

Nordkystens Tømmerhandel blev skabt af den entreprenante trælastmand Uffe Ravn ovenpå et boom i sommerhus-byggeriet i 60´erne Nordsjælland – i dag drives den af sønnen Erik Ravn

Der trædes på bremsen

Der trædes på bremsen

Mængden af nye varebiler er for nedadgående. I årets første syv måneder er der indregistreret 13.876 nye varebiler i Danmark, og det er en nedgang på hele 12,9 % i forhold til 2022. Og nedgangen i salget ser tilsyneladende ud til at fortsætte

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Overborgmester: Rå profit styrer boligmarkedet i København

Københavns overborgmester vil have ret til krav om højere andel almene boliger i København. Hun efterlyser, at der bygges flere almene boliger og bygges klogt i hovedstaden

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Årets vinder af betonprisen suger unge til betonbranchen

Torben Dybdahl Jensen vinder prisen pga. sin indsats for at motivere unge mennesker til at arbejde i betonbranchen, herunder at afholde den årlige 'Betonworkshop', der efterhånden er blevet en institution i sig selv