UgensErhverv.dk

Stålskorstene skyder i vejret

I takt med stigende salg af brændeovne vokser antallet af metalrør på tagene.

05-04-2006

I takt med stigende salg af brændeovne vokser antallet af metalrør på tagene.

Af Lars Solberg

Skorstenene breder sig i det ganske land. For få år siden var der ikke mange nyopførte huse, der havde en skorsten, da bygningerne var designet til, at fjernvarmen var den eneste varmekilde. Men det laves der om på i disse år i takt med, at brændeovne er blevet in.

Et stigende antal parcel- og fritidshuse får installeret brændeovne. Det medfører naturligt nok flere skorstene - som regel stålskorstene.
En af de skorstensproducenter, der mærker denne udvikling, er Krog Iversen & Co. A/S, der producerer både brændeovne og stålskorstene, der sælges gennem forhandlere.

- Der sker ting og sager i disse år. Vi kan mærke en meget større efterspørgsel på både brændeovne og skorstene. Det er igen blevet populært at have tændt op – både som alternativ varmekilde og for hyggens skyld. Alt i alt betyder det en større efterspørgsel på vores produkter, siger Henning Krog Iversen, der er adm. direktør hos Krog Iversen & Co.

Sammen med fire andre brændeovnsfirmaer er Krog Iversen med i brancheorganisationen på området, DAPO. De fire andre virksomheder er Hvam Heat Design A/S, Morsø Jernstøberi A/S, Lotus Heating Systems A/S og RAIS A/S.

Branchevækst
Ifølge DAPO er der stor vækst inden for branchen.
Bestyrelsesmedlem og adm. direktør i Hvam Heat Design, Vagn Hvam Pedersen, har udtalt til idag - Industriens Dagblad, at han vurderer væksten i 2005 på producerede brændeovne til at være på 20% – og det producerede antal til at være på omkring 120.000 enheder. En stor del af dem går til eksport.

Disse tal vil formanden for DAPO, adm. direktør hos RAIS, Niels Kold, dog ikke bekræfte over for BygTek, da 2005-statistikken endnu ikke er opgjort. Men han er enig med Vagn Hvam Pedersen i, at der er vækst på området.

- Der er sket en udvikling. Flere vil have installeret brændeovne - både herhjemme og i udlandet, siger Niels Kold.

Han mener, at denne udvikling skyldes en kombination af højere energipriser, og at folk har fået flere penge mellem hænderne.

Fleksibel stålskorsten
Hos forhandleren af skorstene, Krog Iversen & Co., mærkes især efterspørgslen på skorstene fra fritidshuse, men også mange parcelhuse installerer en skorsten.

Ifølge adm. direktør Henning Krog Iversen er det ofte stålskorstene, der installeres.
Også selvom huset i forvejen har en ældre muret skorsten.

- Selvfølgelig vælger mange den eksisterende indbyggede skorsten, men det giver nogle indretningsmæssige begrænsninger. Typisk skal en brændeovn jo placeres ved skorstenens bund inde i huset. Ved at vælge en ny stålskorsten kan brændeovnen mere eller mindre placeres, hvor man har lyst til det, siger Henning Krog Iversen.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Sådan er Lemvigh-Müller blevet klar til den bæredygtige omstilling

Sådan er Lemvigh-Müller blevet klar til den bæredygtige omstilling

Hvordan kommer man i gang med den bæredygtige omstilling som virksomhed i byggebranchen? Det og mange andre spørgsmål gav bæredygtighedschef i Lemvigh-Müller, Pernille Kiær svar på i seneste udgave af BygTek Live. Se eller gense det her

Vrede underleverandører fik ingen betaling: Muffbyg er gået konkurs

Vrede underleverandører fik ingen betaling: Muffbyg er gået konkurs

120 medarbejdere mister jobbet ved konkursen, der kommer efter længere tids skriverier i pressen om udeblevne udbetalinger, og flere underleverandører står nu til at få en lang næse

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Stram Finanslov skærper krigen mod inflationen

Stram Finanslov skærper krigen mod inflationen

Men som helhed er dansk økonomi bomstærk, og statskassen er fyldt op over alle kanter