UgensErhverv.dk
Orden i sagerne giver mere i kassen

Orden i sagerne giver mere i kassen

Der er op til 15-20 procent at hente, hævder virksomhedsøkonom i forbindelse med bankernes nye måde at anskue deres kunder på.

05-04-2006

Der er op til 15-20 procent at hente, hævder virksomhedsøkonom i forbindelse med bankernes nye måde at anskue deres kunder på.

Af Kenneth Madsen

Inden udgangen af indeværende år vil alle banker med respekt for sig selv have indført nye lånerkrav, der nemt kan blive en alvorlig belastning for mindre og mellemstore virksomheder med blot en anelse ’rod’ i sagerne.

– For mange firmaer i den ende, hvor mester selv styrer driften, kan der hentes op til 15-20 procents forbedring, hvis man blot sætter sig ned og laver en økonomisk analyse samt definerer virksomhedens evner, strategi og fremtidsperspektiver.

Sådan siger cand.merc. Per Francis Byriel i sin egenskab af virksomhedsøkonom og chefkonsulent i rådgivningsvirksomheden Co3 i Køge. Han tilføjer, at en del af forbedringen tilvejebringes ved reduktion af renten på den enkelte virksomheds banklån:

– Bankerne vil opdele deres kunder i to grupper, private og corporate. Har en virksomhed ikke orden i økonomien, eller kan den ikke på anden måde dokumentere, at den kan drive forretning, så vil bankerne betragte virksomheden som en privat låner, og det koster 2-4% mere i rente.

Omvendt er der for det meste ikke kun rentebesparelser at hente, hvis man har orden i sagerne. Det viser sig også ofte, når der bliver ryddet op, at der er basis for effektivisering af virksomheden, måske endda ligefrem ekspansion.

Klar til generationsskifte
Per Byriel nævner som en anden sidegevinst, at mange små og mellemstore virksomheder vil være godt rustet til et generationsskifte, hvis de får ryddet op:

– Det er jo et problem for mange håndværksmestre, at de ikke kan komme af med deres firma, når pensionsalderen nærmer sig, fordi der ikke er tilstrækkeligt styr på tingene. En forretningsplan vil være en god hjælp i denne forbindelse, slutter Co3’s chefkonsulent.

Allerede godt i gang
Baggrunden for bankernes nye kreditvurdering af deres kunder er begrundet i den såkaldte Basel II-aftale. Det er en aftale, som blev indgået mellem banker på verdensplan allerede i 1999. Aftalen går ud på, at bankerne kan reducere deres garantikapital til en tiendedel og herefter udlåne de frigjorde 90%.

Det er bankerne naturligvis interesseret i, da det medfører øget indtægt. Men det er en forudsætning, at de først reducerer deres udlånsrisiko. Og det gøres altså ved at stille større krav til låntagerne.

Hos Jyske Bank oplyser Ole Vingborg Kristensen, funktionsleder for indenlandske forretningskoncepter, at man i hans bank – såvel som i en række andre storbanker – allerede er godt i gang med at leve op til Basel II-aftalen.

– Vi rater jævnligt vore erhvervskunder og giver dem en klar besked om, hvorfor de måske ikke er så højt på strå hos os for tiden. Samtidig orienterer vi dem om, hvad de kan gøre for at bedre på forholdet, lyder meldingen fra bankhovedsædet i Silkeborg.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Damage control på boligmarkedet

Damage control på boligmarkedet

Efter at boligpriserne ramte toppen i midten af 2022, er de nu næsten tilbage på niveau som i slutningen af 2020

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Siden 2015 har indsatsen resulteret i opkrævninger for knap 1,9 milliarder kroner. Sidste år alene 300 millioner kroner

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Få et komplet overblik over alle stande og læs om alt det nye på årets byggerimesse, som har været fem år undervejs