UgensErhverv.dk
Det rene influenza-pip

Det rene influenza-pip

Sundhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet tilbageviser TIB’s skrækkampagne vedr. fugleinfluenza.

04-04-2006

Sundhedsstyrelsen og Arbejdstilsynet tilbageviser TIB’s skrækkampagne vedr. fugleinfluenza.

Af Kenneth Madsen
Foto: ArSiMa

– Man skulle tro, det var en aprilsnar!

Så klart udtrykker Lone Asp, sundhedsfaglig kommunikationsmedarbejder i Sundhedsstyrelsen, sin forundring over en skrækkampagne, som snedkernes og tømrernes organisation Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB) har iværksat.

Organisationen advarer sine medlemmer mod smitte fra fugleinfluenza i forbindelse med arbejde på steder, hvor fugle har sørget for en god portion efterladenskaber.

– I Sundhedsstyrelsen råder vi til, at man generelt opretholder en god hygiejne. Men at bygningsarbejdere skulle være en særlig risikogruppe, er der intet belæg for at påstå. Jeg kan heller ikke finde noget, der peger i den retning i Arbejdstilsynets retningslinjer, tilføjer Lone Asp, der er uddannet sygeplejerske.

I Arbejdstilsynet supplerer Peter Herskind, ansvarlig for tilsynet med det biologiske arbejdsmiljø: – Vi står ikke bag fagforbundets advarsel. Ganske enkelt fordi der ikke på nuværende tidspunkt synes at være risiko for, at fugleinfluenzaen overføres til mennesker. Beskyttelse er altid en god ting, og støv på gamle lofter o.lign. er ikke sundt. Men det er forkert at bruge fugleinfluenza som årsag til en rimelig beskyttelse.

Maske, handsker og heldragt
I opfordringen til TIB’s medlemmer anfører bygningsgruppeformand Peter Hougård Nielsen, at man skal huske P3-maske, handsker og heldragt, hvis man f.eks. skal ind på et loft, som er fuld af fugleklatter. Også, hvis man kun skal ind for at se.

Bygningsgruppeformanden fortsætter: – Uanset om der er konstateret fugleinfluenza eller ej i området, skal f.eks. lofter og tage renses professionelt for fuglelort, inden arbejdet går i gang. Tilkald evt. Arbejdstilsynet, eller kontakt din lokale TIB-afdeling, inden du fortsætter arbejdet.

Brug vand og sæbe
Lone Asp i Sundhedsstyrelsen siger hertil, at vand og sæbe almindeligvis er fuldt tilstrækkeligt:

– Hvis man finder en god portion fuglelort, hvad enten det er indendørs eller udendørs, råder vi til, at man blot udviser god hygiejne. Hæld en spand sæbevand over ekskrementerne og fjern dem med f.eks. en stiv kost. Sæben dræber eventuelle bakterier, og vandet forhindrer, at det støver.

Hvis man arbejder i et miljø med fuglebesætninger, og det støver rigtig meget, kan man bruge P2-filter, hvis man føler for det. Men det er en personlig sag og på ingen måde et krav. I det hele taget er smitterisikoen fra fugle til mennesker meget lille. De mennesker, som er blevet smittet, har alle levet midt i et fuglehold under mildest talt uhumske omstændigheder. Og det var i alle tilfælde i udlandet.

Jeg kan ikke med min bedste vilje se, at man som håndværker har grund til frygt for at blive smittet med fugleinfluenza, så længe man i det mindste ikke befinder sig i en beskyttelseszone. Hvis man er i en sådan zone, gælder der naturligvis andre forholdsregler. Men så vidt jeg har forstået er det er jo ikke det, der henvises til, slutter Lone Asp.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Sådan er Lemvigh-Müller blevet klar til den bæredygtige omstilling

Sådan er Lemvigh-Müller blevet klar til den bæredygtige omstilling

Hvordan kommer man i gang med den bæredygtige omstilling som virksomhed i byggebranchen? Det og mange andre spørgsmål gav bæredygtighedschef i Lemvigh-Müller, Pernille Kiær svar på i seneste udgave af BygTek Live. Se eller gense det her

Vrede underleverandører fik ingen betaling: Muffbyg er gået konkurs

Vrede underleverandører fik ingen betaling: Muffbyg er gået konkurs

120 medarbejdere mister jobbet ved konkursen, der kommer efter længere tids skriverier i pressen om udeblevne udbetalinger, og flere underleverandører står nu til at få en lang næse

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Stram Finanslov skærper krigen mod inflationen

Stram Finanslov skærper krigen mod inflationen

Men som helhed er dansk økonomi bomstærk, og statskassen er fyldt op over alle kanter