UgensErhverv.dk
Bøjeligt hårdttræ

Bøjeligt hårdttræ

Nyt italiensk produkt giver nye muligheder inden for arkitektur og byggeri.

29-03-2006

Nyt italiensk produkt giver nye muligheder inden for arkitektur og byggeri.

Af Lars Solberg

Mange arkitekter har gennem tiden bandet over, at hårdttræ har visse begrænsninger rent byggeteknisk. Det er ikke så let at bøje og har ikke samme fleksible egenskaber som mange andre produkter.

Men et nyt produkt på markedet åbner op for helt nye muligheder - Bendywood hedder det. Det er et italiensk produkt, som i Danmark lanceres af virksomheden JutlanProfil, der hører under Jutlandia-gruppen.
Ifølge JutlanProfil vil materialet betyde både sparede byggeudgifter og flere kreative muligheder.

- Det vil give besparelser på lønomkostningerne, da alt traditionelt skabelonarbejde er fortid. Endvidere vil det give talrige muligheder for spændende indretning af byggerier, lyder det fra salgschef hos JutlanProfil, Evald Lodahl, der er begejstret, og det mener han også, at andre er.

Svungne håndlister
- Vi har allerede set, hvordan arkitekter klapper i hænderne nu, hvor de pludselig får realiseret drømmen om at designe deres egne former på for eksempel svungne håndlister, der smyger sig om hjørner og søjler – eller simpelthen bare bølger efter smag og behag. Også som håndliste til forskellige trapper er der såvel nye muligheder som enklere metoder for fremstilling. Med længder på over seks meter kan en liste med lethed formes og bøjes efter spindeltrapper eller andre trappekonstruktioner med runde eller organiske former, lyder det fra salgschefen.

Metoden, der er brugt til at gøre hårdttræ bøjeligt, blev oprindeligt udviklet i 1917, hvor man opfandt træbøjeteknikken til flyfremstilling.
JutlanProfils italienske leverandør købte patentrettighederne i 1990 og har siden videreudviklet processen og produktet.

Damp og pres
Metoden går ud på at gøre træet fleksibelt ved at ødelægge dets almindelige struktur. Det gøres med damp og pres – det fugtige træ udsættes for massivt tryk på langs.

Der er tale om en såkaldt termomekanisk proces, hvor cellevæggene ændres. Populært sagt bliver træmaterialet som en harmonika. Træets cellevægge kan nu udvides på den udvendige side af et stykke bøjet træ - uden at det går i stykker.

- Det unikke ved produktet er, at fremstillingen sker ved en helt normal fugtighed i træet. Altså en helt ukompliceret løsning uden kraftig opfugtning, hvilket ellers har været udgangspunktet i de hidtil ikke særligt succesfulde forsøg på at gøre træ fleksibelt og bøjeligt, fortæller Evald Lodahl.

Spindeltrapper
Når træet skal bruges på byggepladser, kan det gøres helt klar af forhandleren, eller det kan gøres ude på byggepladsen af håndværkerne selv.

- Hvis det eksempelvis handler om en spindeltrappe, er det vigtigt, at det kan tilpasses ude i byggeriet. Gelænderet skal måske både drejes og bøjes, så det passer, og her er det lettere, at håndværkerne selv gør det. Og det kan de med vores produkt, siger Evald Lodahl.

Tynde emner kan bøjes i hånden. Ved materiale med kraftigere dimensioner skal der anvendes skruetvinger eller en rørbukker.
Bendywood leveres i træsorterne eg, ask og ahorn i op til 6,6 meters længde. Den maksimale tykkelse er 100x120 mm.
Træet forbliver fleksibelt. Det har dog den begrænsning, at det ikke tåler fugt. Det må med andre ord kun benyttes indendørs.
Ifølge Evald Lodahl arbejdes der på at skabe Bendywood-produkter af eksotiske træsorter til udendørs brug.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Damage control på boligmarkedet

Damage control på boligmarkedet

Efter at boligpriserne ramte toppen i midten af 2022, er de nu næsten tilbage på niveau som i slutningen af 2020

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Siden 2015 har indsatsen resulteret i opkrævninger for knap 1,9 milliarder kroner. Sidste år alene 300 millioner kroner

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Få et komplet overblik over alle stande og læs om alt det nye på årets byggerimesse, som har været fem år undervejs