UgensErhverv.dk
Designere skal bruge FSC-træ

Designere skal bruge FSC-træ

Konkurrence blandt møbeldesign-studerende skal sætte fokus på bæredygtigt træ.

22-03-2006

Konkurrence blandt møbeldesign-studerende skal sætte fokus på bæredygtigt træ.

Af Lars Solberg

Danmark er kendt for sine tjekkede designermøbler i træ - fra Wegner til Arne Jacobsen, men ifølge miljøorganisationen Nepenthes er der ikke mange af de store klassikere eller de nye design, der udføres i FSC-certificeret træ, som er træ, der stammer fra bæredygtige skove.

Ifølge Nepenthes skyldes det uvidenhed om FSC-mærket. Organisationen mener, at der gøres for lidt fra myndigheder og erhvervslivet for at sprede det gode budskab om nødvendigheden af at bruge FSC-certificeret træ, og derfor bliver det heller ikke brugt i forbindelse med udvikling og produktion af nydesignede møbler.

Nu prøver Nepenthes sammen med Coop Danmark og FSC Danmark at sætte mere fokus på bæredygtigt træ. De har udskrevet en konkurrence - FSC Design Award, hvor danske designstuderende skal tegne et møbel, der så skal udføres i FSC-certificeret træ.

Selve det praktiske håndværk skal ske i værkstedskooperativet Coatlahl i det nordlige Honduras, hvor Nepenthes driver et projekt med produktion af bæredygtigt træ. Her er der gennem flere år blevet produceret møbler, som sælges gennem Coops butikker i hele Norden.

Konkurrencen er gået i gang, og der kåres en vinder i løbet af foråret. Et bedømmelsespanel, hvor blandt andet Håndværksrådet er repræsenteret, skal afgøre konkurrencen.
Vinderen får en præmie, som er en rejse til værkstedskooperativet Coatlahl i Honduras, hvor designeleven skal være med til produktion af vindermøblet.
Hvis det efterfølgende sættes i produktion, vil designeren få 2,5% af indkøbsprisen i royalty, og andre 2,5% skal gå til FSC Danmarks oplysningsarbejde.

Billedtekst:
Vinderen af konkurrencen skal bygge møblet i et projekt med bæredygtigt træ i Honduras. – Foto: Nils Lund Pedersen.

Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder