Storentreprenørerne mangler arbejdskraft. Nu vil de hyre polsk arbejdskraft for ikke at skulle sige nej til opgaven.
10-03-2006
Manglen på arbejdskraft inden for byggeriet er så presserende, at de største danske entreprenører vil forsøge sig med polske håndværkere.
Både MT Højgaard og NCC vil nu teste polakkerne på konkrete projekter. Falder de heldigt ud, vil polske underentreprenører og håndværkere blive et almindeligt syn på pladserne i løbet af få måneder.
MT Højgaard er længst fremme med direkte rekruttering af håndværkere i Polen, mens NCC netop har inviteret et polsk firma til at byde på anlægsopgaver. Hos Skanska er behovet for ekstra arbejdskraft ikke akut, men udmeldingen er, at også de vil bruge polsk arbejdskraft, hvis opgaverne ikke kan klares med egne folk.
Polsk håndværk OK
- Vi har været i Polen for at vurdere det faglige niveau. Vi så nogle af de opgaver, som nogle entreprenører havde arbejdet på, bl.a. nogle indkøbscentre, og kvaliteten var generelt høj på det udførte arbejde, fortæller kommunikationschef Trine Leth fra MT Højgaard.
Entreprenøren er nu ved at behandle sammenlagt 20-30 besvarelser på de jobannoncer, som er sat i polske aviser. Besvarelserne dækker både enkeltpersoner og hele sjak.
- Vi er meget omhyggelige med at udvælge de polske håndværkere. Foruden at være fagligt dygtige skal de kunne kommunikere på engelsk eller tysk - i hvert fald sjakbajsen, siger Trine Leth.
Hos NCC trækker man på erfaringerne fra Norge og Sverige. I Norge har NCC forsøgt sig med både direkte ansættelser og mandskab hyret gennem internationale vikarbureauer.
Konklusionen var, at skal den udenlandske arbejdskraft være en succes, skal de dygtige fagfolk hyres fra start. Derfor har NCC foreløbig valgt at samarbejde med en udvalgt polsk underentreprenør.
Skal testes
Bliver de polske håndværkere fundet egnede, er det i andet halvår af 2006, de for alvor dukker op.
- Vi er i den indledende fase og planlægger at bruge de polske håndværkere på to-tre projekter for at vurdere, om det kan betale sig at gå videre med idéen, siger Trine Leth.
I første omgang skal polakkerne bruges inden for jord og beton, men kan i princippet kan de løse mange forskellige typer opgaver.
Også NCC vil bruge det første halvår på at vurdere polakkerne med henblik på opgaver inden for kabelnedgravning.
- Vi har et kendt problem i branchen med at skaffe arbejdskraft til de mange kabler, der skal graves ned i hovedstadsområdet. Skal vi kunne byde på dem, skal vi have ekstra arbejdskraft. Om det bliver polske håndværkere, vil vi vurdere over de kommende måneder, siger kommunikationschef Bo Dybkjær.
Første skridt fra NCC er at lade en supervisor fra et polsk entreprenørfirma følge et projekt i løbet af de kommende uger, så polakkerne derefter kan give tilbud på en underentreprise.
Rene linjer
Både MT Højgaard og NCC gør meget ud af, at de polske håndværkere får helt samme vilkår som de danske håndværkere.
De skal have overenskomstmæssig løn, alle arbejdsmiljøregler skal overholdes, og arbejdstilladelserne vil være i orden.
- Derfor bliver der formodentlig heller ikke den store besparelse ved at bruge polsk arbejdskraft, men vi bliver i stand til at byde på opgaverne, siger Trine Leth, som oplyser, at de polske arbejdere typisk skal arbejde på akkorder ligesom deres danske kolleger. Den endelige timeløn vil derfor afhænge af deres effektivitet.
- mir
Markedsledende i afvandingsteknik
Olie-, benzin- og fedtudskillere i armeret beton af høj kvalitet.
Tysk kvalitets tagtegl
Guide og inspiration til valg af grønne tage og taghaver
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter
Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
Vejledning i valg af tag
online leverandør af værktøj i høj kvalitet til billige priser
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Efter at boligpriserne ramte toppen i midten af 2022, er de nu næsten tilbage på niveau som i slutningen af 2020
Siden 2015 har indsatsen resulteret i opkrævninger for knap 1,9 milliarder kroner. Sidste år alene 300 millioner kroner
Få et komplet overblik over alle stande og læs om alt det nye på årets byggerimesse, som har været fem år undervejs