UgensErhverv.dk

Polakker skal sikre opgaven

Storentreprenørerne mangler arbejdskraft. Nu vil de hyre polsk arbejdskraft for ikke at skulle sige nej til opgaven.

10-03-2006

Manglen på arbejdskraft inden for byggeriet er så presserende, at de største danske entreprenører vil forsøge sig med polske håndværkere.

Både MT Højgaard og NCC vil nu teste polakkerne på konkrete projekter. Falder de heldigt ud, vil polske underentreprenører og håndværkere blive et almindeligt syn på pladserne i løbet af få måneder.

MT Højgaard er længst fremme med direkte rekruttering af håndværkere i Polen, mens NCC netop har inviteret et polsk firma til at byde på anlægsopgaver. Hos Skanska er behovet for ekstra arbejdskraft ikke akut, men udmeldingen er, at også de vil bruge polsk arbejdskraft, hvis opgaverne ikke kan klares med egne folk.

Polsk håndværk OK
- Vi har været i Polen for at vurdere det faglige niveau. Vi så nogle af de opgaver, som nogle entreprenører havde arbejdet på, bl.a. nogle indkøbscentre, og kvaliteten var generelt høj på det udførte arbejde, fortæller kommunikationschef Trine Leth fra MT Højgaard.

Entreprenøren er nu ved at behandle sammenlagt 20-30 besvarelser på de jobannoncer, som er sat i polske aviser. Besvarelserne dækker både enkeltpersoner og hele sjak.

- Vi er meget omhyggelige med at udvælge de polske håndværkere. Foruden at være fagligt dygtige skal de kunne kommunikere på engelsk eller tysk - i hvert fald sjakbajsen, siger Trine Leth.

Hos NCC trækker man på erfaringerne fra Norge og Sverige. I Norge har NCC forsøgt sig med både direkte ansættelser og mandskab hyret gennem internationale vikarbureauer.
Konklusionen var, at skal den udenlandske arbejdskraft være en succes, skal de dygtige fagfolk hyres fra start. Derfor har NCC foreløbig valgt at samarbejde med en udvalgt polsk underentreprenør.

Skal testes
Bliver de polske håndværkere fundet egnede, er det i andet halvår af 2006, de for alvor dukker op.

- Vi er i den indledende fase og planlægger at bruge de polske håndværkere på to-tre projekter for at vurdere, om det kan betale sig at gå videre med idéen, siger Trine Leth.
I første omgang skal polakkerne bruges inden for jord og beton, men kan i princippet kan de løse mange forskellige typer opgaver.
Også NCC vil bruge det første halvår på at vurdere polakkerne med henblik på opgaver inden for kabelnedgravning.

- Vi har et kendt problem i branchen med at skaffe arbejdskraft til de mange kabler, der skal graves ned i hovedstadsområdet. Skal vi kunne byde på dem, skal vi have ekstra arbejdskraft. Om det bliver polske håndværkere, vil vi vurdere over de kommende måneder, siger kommunikationschef Bo Dybkjær.

Første skridt fra NCC er at lade en supervisor fra et polsk entreprenørfirma følge et projekt i løbet af de kommende uger, så polakkerne derefter kan give tilbud på en underentreprise.

Rene linjer
Både MT Højgaard og NCC gør meget ud af, at de polske håndværkere får helt samme vilkår som de danske håndværkere.
De skal have overenskomstmæssig løn, alle arbejdsmiljøregler skal overholdes, og arbejdstilladelserne vil være i orden.

- Derfor bliver der formodentlig heller ikke den store besparelse ved at bruge polsk arbejdskraft, men vi bliver i stand til at byde på opgaverne, siger Trine Leth, som oplyser, at de polske arbejdere typisk skal arbejde på akkorder ligesom deres danske kolleger. Den endelige timeløn vil derfor afhænge af deres effektivitet.

- mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Erhvervsskoler er ikke kun håndværkerskoler

Erhvervsskoler er ikke kun håndværkerskoler

Danske Byggecentre opfordrer til at adskille erhvervsuddannelserne. Selv de dygtigste håndværkere er afhængige af de merkantile uddannelser

Har du fået stjålet dit værktøj?

Har du fået stjålet dit værktøj?

En masse værktøj, som to litauiske mænd har stjålet i sidste uge, bliver nu fremlyst af politiet i Esbjerg- og Vardeområdet. Har man fået stjålet sit værktøj, kan man henvende sig til Varde Politi

Vandstand på op til 5 meter kan blive en realitet i København

Vandstand på op til 5 meter kan blive en realitet i København

Nye beregninger fra Kystdirektoratet og DMI viser, hvor høj vandstanden kan blive langs kysterne i Københavnsområdet under den værst tænkelige stormflod i dag og i fremtidens klima

Kan styrte sammen som et korthus: Derfor blev boliger i Snekkersten evakueret

Kan styrte sammen som et korthus: Derfor blev boliger i Snekkersten evakueret

Beboerne i Boligbyggeriet ’Stævnen’ i nordsjællandske Snekkersten, der drives af boligselskabet Boliggården, blev i starten af februar evakueret. Sweco forklarer her hvorfor