Kapløb mellem producenter om at levere fremtidens bundmaling til skibe – nu lanceres dansk produkt med enzymer.
14-02-2006
Kapløb mellem producenter om at levere fremtidens bundmaling til skibe – nu lanceres dansk produkt med enzymer.
Af Lars Solberg
Igennem de senere år er der gradvist blevet strammet op omkring brug af bundmaling til skibe og både. Brugen af biocider og kobber er blevet lovmæssigt begrænset, så mange traditionelle bundmalinger er ude af markedet.
I kølvandet på lovgivningen har malingsproducenterne kastet sig ud i eksperimenter med nye produkter, der skal balancere mellem at være miljøvenlige, samtidig med at de også skal være effektive i beskyttelsen af skibets bund mod de hårde forhold under havoverfladen, hvor alger og andet godt fra havet suger sig fast.
Skibsnation
Som gammel skibsnation er Danmark med i front inden for dette område, og nu lancerer Hørsholm-firmaet BioLocus A/S, hvad de kalder den første miljørigtige maling.
Produktet hedder CoatZyme og præsenteres for offentligheden på messen Copenhagen International Boatshow i Bella Center i København i dagene fra den 25. februar til 5. marts. Grunden til at det offentliggøres her er, at produktet er målrettet fritidsbådene.
Nedbryder limstoffer
CoatZyme er en selvpolerende og vandbaseret bundmaling. Den har en bevoksningshindrende overflade forstærket med enzymer, der ifølge producenten nedbrydes i havmiljøet uden at gøre skade.
Netop anvendelsen af enzymer er speciel, og firmaet har eksperimenteret med disse stoffer i flere år inden den forestående lancering.
Formålet med enzymerne i malingen er, at de skal nedbryde de limstoffer, som rurer og alger udskiller, når de hæfter sig på bunden af et skib. Det skulle forhindre organismerne i at sætte sig fast. Kombineret med den selvpolerende effekt skulle det ifølge producenten sikre en ren bund på skibet.
BioLocus lancerer først produktet i Danmark. Næste år vil produktet blive præsenteret og solgt i de øvrige nordiske lande og andre europæiske lande.
Læs november 2023 udgaven her
Læs september 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Fremover skal der meget mere til for at opnå en DGNB-certificering – også mere end de nye CO2-krav i bygningsreglementet. Antallet af kriterier, som en bygning måles på i DGNB, reduceres fra 36 til 14
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Arbejdsgiverne svigter totalt løfter om lærepladser. 3F foreslår højere bøder til arbejdsgivere, der ikke opretter lærepladser. Pengene skal udbetales til arbejdsgivere, der opretter flere lærepladser, end de som minimum skal
Nrep og JCN Bolig går sammen om et Nordic Living-udviklingsprojekt i August Schade-kvarteret. Projektet består af 332 ungdomsboliger, som skal opføres langs Amagerfælledvej tæt på centrum i København