UgensErhverv.dk
Unfair kamp om varmemålermarkedetDenne lille varmemåler har været centrum i en hids

Unfair kamp om varmemålermarkedet

Brunata og adm. direktør dømt til at betale over to mio. kr. til konkurrenten Ista efter falske anklager.

26-01-2006

Det danske marked for varmemålere på radiatorer er i hvert fald ikke styret af hemmelige karteldannelser. Det må være den positive version af en aktuel dom i Sø- og Handelsretten, der er den foreløbige afslutning på et opgør mellem de to dominerende firmaer på det danske varmemålermarked, Brunata A/S og Ista Danmark A/S (tidligere Viterra og Clorius).

Brunata blev fundet skyldig i uretmæssigt at have beskyldt Ista for at sælge et ulovligt produkt. Sagen koster Brunata over to mio. kr. i bøder og erstatninger.

De stridende firmaer, der begge sælger varmemålerprodukter og – servicer, sidder på omkring 75-80 procent af det danske marked. Et marked, der er eksploderet i størrelse grundet en ny lov, der kræver individuel varmemåling.

Brunata og Brunatas adm. direktør og medejer Jens Peter Fischer Hansen blev af Sø- og Handelsretten kendt skyldig i overtrædelse af markedsføringsloven ved at have fremsat ubegrundede beskyldninger mod konkurrenten Ista Danmark.

Dommen koster Brunata A/S og Jens Peter Fischer Hansen bøder på henholdsvis 100.000 kr og 50.000 kr. Endvidere skal Brunata betale en erstatning på to mio. kr. plus renter til Ista Danmark.

Den store erstatning skyldes, at retten mener, at Brunatas udtalelser har medført et dyk i salg af et Ista-produkt.

Oprejsning
Produktet, det handler om, er en tysk varmemåler fra Ista kaldet Doprimo 2, som Brunata på deres hjemmeside påstod ikke var typegodkendt til brug i Danmark.
Påstanden blev også aktivt fremført af Brunatas adm. direktør, Jens Peter Fischer Hansen.

Ista Danmark reagerede ved at bringe sagen for retten for at få oprejsning og for at stoppe det, de følte, var et direkte og ulovlig angreb på deres forretningsområde.

Og Sø- og Handelsretten har givet Ista Danmark medhold; både i at Ista er blevet uretfærdigt behandlet, og i at Brunata har chikaneret Ista i forhold til markedet.

Retten skriver blandt i sagsreferatet i dombogen om Brunatas påstande:

- Meddelelserne må antages at have medført, at kunderne i betydeligt omgang afholdt sig fra at installere Ista-målere eller udskifte deres målere med Ista-målere og i stedet benyttede Brunatas produkter. Dette må anses for en tilstræbt følge af meddelelserne. Efter den konkurrencesituation, der var på området, måtte Brunata også være klar over, at meddelelserne var egnede til at medføre en betydelig markedsforstyrrelse.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister