UgensErhverv.dk

Skamstøtte bliver til andelsboliger

Peter Brixtoftes forfaldne ungdomsboliger i Farum er bygget om til 61 ejer/andelsboliger.

26-01-2006

På en smart hjemmeside - www.a-trium.dk - er der nyindrettede ejer- og andelsboliger til salg i Farum.
Hjemmesiden melder dog ikke noget om, at det er de omstridte 59 ungdomsboliger på Rugmarken i Farum, der er blevet lavet om til 61 ejerboliger i størrelser fra 40-50 kvm.
Gennem en ændring af lokalplanen sørgede byrådet for, at der blev mulighed for, at de ikke fuldførte ungdomsboliger kunne anvendes til boliger for alle, ligesom det banede vejen for et salg af bygningerne, der var på vej mod totalt forfald.

Boligerne blev i sin tid opført på en grund, der ifølge lokalplanen skulle bruges til erhvervsbyggeri og ikke beboelse. Derudover havde Peter Brixtofte - Farums svar på Lucky Luke - ikke fulgt udbudsreglerne, men blot givet opgaven til sin gode ven, entreprenør Kay Wilhelmsen, der selvsagt også var sponsor i Farum Boldklub.
Trods forbud fra Naturklagenævnet og påtale fra Tilsynsrådet i Frederiksborg Amt, fortsatte kommunen og boligselskabet Farumsødal - en afdeling under Dansk Boligselskab - byggeriet. Det førte til, at daværende miljø- og energiminster, Svend Auken, gik ind i sagen:
"Byggeriet er ulovligt. Ingen kan være tjent med, at kommunen ikke overholder loven. Lov er lov, og lov skal holdes. Det gælder for os alle".
Peter Brixtofte ville imidlertid blæse på de pedantiske regelryttere, og Miljøministeriet så sig efterfølgende nødsaget til at anmelde bygherren til politiet.
Senere kom så dødsstødet, da Økonomi- og Erhvervsminister Bendt Bendtsen med et snuptag fjernede det oprindelige økonomiske fundament under byggeriet: 16 mill. kr. i statstilskud ud af en samlet pris på 43 mill. kr.

Engagementet med Farum Kommune omkring det kuldsejlede projekt drænede kassen hos entreprenørfirmaet Kay Wilhelmsen, og firmaet gik i betalingsstandsning. Siden truede Kay Wilhelmsen med sagsanlæg og krævede 25 mill. kr. til dækning af udlæg bl.a. vedrørende byggemodning og indkøbte materialer.
Der resterer en del mellemregninger og retssager, men byrådet i Farum er glade for, at ungdomsboligerne, der var ved at udvikle sig til en skamstøtte over Peter Brixtofte, nu bliver til almindelige boliger for almindelige mennesker.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister