UgensErhverv.dk

Installatører trækker lærlingelæsset

De fleste af de virksomheder i den tekniske installationsbranche, der er godkendt som uddannelsessted, har lærlinge.

16-01-2006

Langt de fleste af de virksomheder i den tekniske installationsbranche, der er godkendt som uddannelsessted, har lærlinge på nuværende tidspunkt.

Af de 836 vvs-virksomheder, der er godkendt som uddannelsessted, har hele 80% lærlinge på nuværende tidspunkt. Dermed skiller branchen sig markant ud fra gennemsnittet, da nye tal fra Globaliseringsrådet viser, at kun halvdelen af de knap 45.000 danske virksomheder, der er godkendt som uddannelsessted, har elever.

Installationsbranchen stod sidste år for en stigning på 400 ekstra uddannelsesaftaler, men den positive udvikling skal ikke få branchen til at læne sig tilfreds tilbage. Det understreger afdelingschef i TEKNIQs politiske sekretariat, Tina Voldby.

Tina Voldby er TEKNIQs repræsentant i det udvalg, regeringen har nedsat for at se på fremtidens erhvervsuddannelser på baggrund af målsætningen om, at 95% af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse i 2015.

Regeringen har lagt op til, at en obligatorisk trin- og niveaudeling af erhvervsuddannelserne skal være en af løsningerne til at nå målsætningen. Tanken er, at nogle elever kun tager en erhvervsuddannelses første trin, mens elever med større ambitioner og bedre kvalifikationer kan fortsætte videre. Den løsning bliver dog ikke bakket op af TEKNIQ.

- Det er meget tænkeligt, at også meget dygtige unge med potentiale til at gennemføre en fuld erhvervsuddannelse vil blive fristet til at stå af uddannelsen på et af de tidlige trin ved udsigten til at kunne hæve en løn, der er mere attraktiv end lærlingelønnen. Dermed risikerer uddannelsesniveauet i virkeligheden at falde. Jeg tvivler desuden på, at virksomhederne vil være særligt interesserede i at ansætte unge, der kun har taget første del af en erhvervsuddannelse, siger Tina Voldby.

Udvalgsarbejdet om fremtidens erhvervsuddannelser skal munde ud i en rapport, der offentliggøres i februar.
-aha

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister