- et besøg på www.byggevarepriser.dk
23-03-2004
- et besøg på www.byggevarepriser.dk
Af Peter Odsgard
Lad det være sagt med det samme, BygTeks indstilling til projekt ’statsprisliste’ er grundlæggende negativ. At en liberal regering bruger embedsmænd og et direkte tocifret millionbeløb på at etablere en prisportal for en enkelt branche kunne et østland end ikke have udtænkt. Er der ingen tillid til byggeriet?
Der fungerer private portaler om hårde hvidevarer og elektronik. Her er ajourføringen ikke altid optimal, men der har ikke været behov for statsejede portaler, alt fungerer, men det er jo også meget sammenlignelige produkter.
Baggrund
Staten har under både den tidligere Socialdemokratiske/Radikale regering og nu den liberale Venstre/Konservative været på jagt efter branchens rabatter og direkte leverancer.
Det, der skinner igennem, er, at de ’private’ embedsmænd ikke fatter, at der er forskel på, om der købes en pakke isolering eller 10.000 pakker til levering direkte på byggepladsen, samt den stribe af rabatmuligheder som aktørerne har, og som fører til den sluttelige lave pris for branchens professionelle aktører. Det er købmænd, og de betaler ikke en krone for meget.
Vicedirektør Jesper Rasmussen, Erhvervs- og Boligstyrelsen, havde i februar et indlæg på TUN’s (Trælasthandlerunionen er organisation for ca. 400 danske tømmerhandlere) generalforsamling i Nyborg omkring den netop offentliggjorte analyse om prisdannelse, rabatstruktur og logistik på byggematerialer.
Under sit indlæg lagde vicedirektøren ikke skjul på, at... det næppe var hele sandheden, deres netop udsendte rapport indeholdt. Men med valget af Cowi på den tekniske side havde de ønsket at gøre sig umage med at ’skære ind’ til prisen og undgå misforståelser.
Forsamlingen, der udover tømmerhandlerne også bestod af branchens leverandører, blev opfordret til at lægge eget materiale frem, så der kunne komme en bred debat. Der var ingen spørgelyst fra de fremmødte.
Berlingske Tidende kunne samme morgen bringe en artikel om emnet under overskriften ’Prissystem er kørt langt ud i rabatten’. Heri konkluderes ud fra rapporten, at... ’de reelle priser på byggematerialer i Danmark er 7-40% lavere end listeprisen som følge af indviklede rabatter, bonus og lokumsaftaler’, kilde: Erhvervs- og Boligstyrelsen.
Så er stilen jo lagt for det felttog, som også omfatter statsprislisten, der drives af Krak.
Lad os prøve portalen
Portalen er åbnet i slutningen af 2003 og er for de private. De professionelle skal være med fra 1. april i år.
Fra forsiden på Kraks hjemmeside lyder budskabet ’Hvor finder du de billigste materialer’.
Vi taster vægpanel under søgning - resultat 0. Vi taster tømmer - resultat 0. Vi taster ligeløbstrappe - resultat 0.
Så venter vi lidt og kigger under UgeNyt og finder under Ugens tilbudsaviser link til to tilbudsaviser fra Bauhaus og jem & fix.
Fra samme forside prøver vi Nyhedsarkiv, og her ligger to nyheder dateret 3.12.2003... altså tre måneder gamle.
Så prøver vi igen med lister... og bingo, der er 17 at vælge mellem i fyr og plast - i alle tilfælde jem & fix Odense som leverandør.
Så er det, jeg kommer til at tænke på, hvor uoverskueligt det hele bliver, når blot 20-30 firmaer lægger priser ind, og det så er den billigste, der ligger i Skagen, og man bor i København og skal bruge 3,1 m... og måske bladre flere sider igennem for at finde den dimension, der ønskes.
Prisen på en stol
Næste gang håndværkeren sender en faktura, går kunden ind på statsprislisten og ser, at en 12 mm krydsfiner fra Østen koster 188,00 kr. pr. m
Det er som at spørge på prisen af en stol!
Glas, sten, papir eller EPS
Isolering, her er seks muligheder alle fra Slagelse Lavpris Træ A/S, og det er ’no name’, hvor længde og bredde er oplyst og ordet stenuld, men ikke tykkelse, den skal man klikke under sammenlign produkt for at få med. Så vi klikker på sammenlign produkt for at få den faktor med... ikke overskueligt. Der, hvor der skulle stå produktnavn, står Slagelse Lavpris Træ A/S. Producerer de isolering?
Så søger vi under ordet isolering, og så er der 22 muligheder i ledhejseporte, loftslem, vippeporte, termokit - meget logisk - og inddækningspap og overpap... mindre logisk. Under brandisolering er der ingen oplysninger, men gulvisolering har fem poster med Polystyren og ’Flamingo’. EPS produkter er gode som isolering støbt ind i beton.
Hvordan skal en privat kunne skære en EPS til mellem gulvspærrene, og hvad siger lovgivning om brand og lyd og isoleringskrav.
Der er ingen sammenhæng udover ordet gulvisolering.
Hvem har ansvaret
Galt går det også med lægter på statsprislisten til 5,95 pr. lbm inkl. moms. Det er udmærket, men i Danmark er det et krav, at lægter til tag skal være T1 - det ved en privat ikke, og prisen er et par kroner under, hvad den ’dyre, lokale’ trælast forlanger (T1 ca. 8 kr. pr. lbm), og hvem har så ansvaret, når onkel Viggo om søndagen brager gennem garageloftet?...
Det må jo være Erhvervs- og Boligstyrelsen, der har sat dette projekt i gang og betalt seks millioner for det!
Undertage - til alle tage
Markedsledende i afvandingsteknik
Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen
Læs juni 2023 udgaven her
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Udlejning af container - landsdækkende
Quickguide – Vinduer – VinduesIndustriens oversigt over love og regler
Danmarks største udbyder af entreprenørmateriel, teleskoplæssere og kraner
Fugttekniske løsninger
Tysk kvalitets tagtegl
Bestyrelsen i MT Højgaard Holding har med virkning fra i dag ansat Steffen Baungaard som ny administrerende direktør og koncernchef
Trods verserende retssag ved EU-Domstolen, SKAL Danmark indføre mindstelønsdirektivet, inden der er faldet dom i sagen
Arbejdstilsynet ved ifølge folketingsmedlem fra Enhedslisten, at byggearbejderne går i en potentiel kræftbombe. Men der gribes ikke tilstrækkeligt ind
Det tidligere medlem af EU-Parlamentet, Søren Søndergaard fra Enhedslisten, er ikke overrasket over, at Danmark - trods retssag ved EU-Domstolen - tvinges til at gennemføre Mindstelønsdirektivet