UgensErhverv.dk

Færre tab med en projektjournal

Enkelt værktøj kan begrænse de økonomiske tab på byggeprojekterne.

22-12-2005

En projektjournal burde være standardværktøjet i enhver driftig entreprenørs værktøjskasse. I journalen vurderer entreprenøren ved projektstart alle risici, og journalen ajourføres løbende.
Dermed identificeres og holdes fokus på projektets potentielt tabsgivende aktiviteter.

Men sådan et værktøj er ikke udbredt i branchen, og det er en skam, for det er her, der for alvor er penge at tjene. Det viser RIE-projektet, som har undersøgt den manglende brug af risikostyring blandt 500 af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder.

En af årsagerne var fraværet af styringsværktøjer. Derfor blev projektjournalen udviklet og afprøvet i to af virksomhederne.

De meldte tilbage, at ´Risikostyring er det område, hvor pengene i byggebranchen ligger gemt´, og ´Projektjournalen er en god huskeseddel, der fastholder opmærksomheden om forhold, der er væsentlige at forholde sig til gennem sagsforløbet´.

Ingen planlægning
Årsagen til, at risikostyring foreløbig ikke er så udbredt, er ifølge RIE-projektet et spørgsmål om kulturen i branchen.
Entreprenører er simpelthen vant til bare at løse opståede problemer undervejs i stedet for at planlægge på forhånd, så de slet ikke opstår.
Dernæst er ledelsen hos entreprenørerne generelt ikke fokuserede på at risikostyre.

Som en konsekvens af RIE-projektet vil Dansk Byggeri nu gå i gang med at få medlemsvirksomhederne til at bruge projektjournalen og øge indsatsen i vejledningen om risikostyring. Samtidig skal der åbnes en ny netportal om risikostyring.

RIE-projektet og projektjournalen er udført af Freddy Madsen Rådgivende Ingeniører med støtte fra bl.a. BoligfondenKuben.

-mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Plastvinduer diskrimineres af kommunerne

Plastvinduer diskrimineres af kommunerne

Danske vinduesproducenter kritiserer kommunerne for at diskriminere mod plastvinduer – stik mod planloven og EU´s byggevareforordning

Konkurser i byggeriet (Uge 13/2023 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 13/2023 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Ny arbejdsmiljøaftale i lyntempo

Ny arbejdsmiljøaftale i lyntempo

Aftalen med bred opbakning i Folketinget indeholder blandt andet yderligere indsats mod social dumping og en autorisationsordning for asbestarbejde

Betonbranchen i opråb: Brug mindre beton

Betonbranchen i opråb: Brug mindre beton

Betonbranchen arbejder på at omstille til produktionen med lavere CO2-aftryk. Men der kan også spares store mængder CO2 ved at reducere betonforbruget i designfasen. Nyt dialoggrundlag for designoptimering af betonkonstruktioner hjælper på vej