UgensErhverv.dk

Færre tab med en projektjournal

Enkelt værktøj kan begrænse de økonomiske tab på byggeprojekterne.

22-12-2005

En projektjournal burde være standardværktøjet i enhver driftig entreprenørs værktøjskasse. I journalen vurderer entreprenøren ved projektstart alle risici, og journalen ajourføres løbende.
Dermed identificeres og holdes fokus på projektets potentielt tabsgivende aktiviteter.

Men sådan et værktøj er ikke udbredt i branchen, og det er en skam, for det er her, der for alvor er penge at tjene. Det viser RIE-projektet, som har undersøgt den manglende brug af risikostyring blandt 500 af Dansk Byggeris medlemsvirksomheder.

En af årsagerne var fraværet af styringsværktøjer. Derfor blev projektjournalen udviklet og afprøvet i to af virksomhederne.

De meldte tilbage, at ´Risikostyring er det område, hvor pengene i byggebranchen ligger gemt´, og ´Projektjournalen er en god huskeseddel, der fastholder opmærksomheden om forhold, der er væsentlige at forholde sig til gennem sagsforløbet´.

Ingen planlægning
Årsagen til, at risikostyring foreløbig ikke er så udbredt, er ifølge RIE-projektet et spørgsmål om kulturen i branchen.
Entreprenører er simpelthen vant til bare at løse opståede problemer undervejs i stedet for at planlægge på forhånd, så de slet ikke opstår.
Dernæst er ledelsen hos entreprenørerne generelt ikke fokuserede på at risikostyre.

Som en konsekvens af RIE-projektet vil Dansk Byggeri nu gå i gang med at få medlemsvirksomhederne til at bruge projektjournalen og øge indsatsen i vejledningen om risikostyring. Samtidig skal der åbnes en ny netportal om risikostyring.

RIE-projektet og projektjournalen er udført af Freddy Madsen Rådgivende Ingeniører med støtte fra bl.a. BoligfondenKuben.

-mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

En ny gipsplade, der er baseret på store dele askeaffald fra blandt andet forbrændinger og brugte askebriketter, kan ifølge en ny startup afhjælpe problemer i to af verdens største kriser: Flygtninge- og klimakrisen

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

En række af Danmarks største fonde bidrager til en gennemgribende restaurering af Danmarks smukkeste organisationsbygning – Børsen i København

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

600 millioner kroner. Så meget får Kemp & Lauritzen og Novo Nordisk hver for at opføre en produktionsbygning samt om- og tilbygning af eksisterende bygninger i Bagsværd