UgensErhverv.dk

Kunst på taget

Kunstmuseum vil under et nyt himmelrum tilbyde sine gæster at komme fra ”helvede til himmel”

22-12-2005

En stor julegave er faldet ned i turbanen på Aros, Aarhus Kunstmuseum, efter at Fonden Realdania har skænket museet 30 mio. kr. til et 2.500 kvm. stort kunstværk på taget af bygningen. Ambitionen er at skabe en hidtil uset kunstnerisk oplevelse og seværdighed, der vil give genlyd også internationalt.

I krydsfeltet mellem arkitektur og kunst vil der blive skabt et himmelrum på toppen af bygningen – 40 meter over byen. Så forbindelsen mellem himmel og helvede kan blive fuldendt. Det sidste i form af ”De 9 rum” i museets kælder – også kaldet gyser-kabinettet, hvor værkerne har fokus på liv og død. Herfra skal man kunne stige op i et ”Paradis” med panoramaudsigt over by og bugt.

Hvordan værket til sin tid vil tage sig ud ved ingen for det bliver internationalt fremtrædende arkitekter og kunstnere, som bliver indbudt til at udvikle det store tagareal.

Spil mellem kunst og arkitektur
- Allerede da arkitektfirmaet Schmidt, Hammer og Lassen vandt arkitektkonkurrencen i 1997, har Aros’s tag ligget og ventet på at blive til et kunstværk, siger museets direktør, Jens Erik Sørensen. Det sker nu, hvor den kunstneriske dimension i arkitekturen for alvor sættes på spil med etableringen af et rekreativt himmelrum.

Han har selv gået med tanker om at lave en park på taget med hængende haver, hvor man om vinteren kan sidde under appelsintræer og nyde udsigten, når sneen falder om vinteren, men alle muligheder står åbne.

I øvrigt blev tagkonstruktionen allerede under opførelsen forstærket for at fremtidssikre en senere realisering af et egentligt tagbyrum.

- Aros’s placering centralt i Århus giver en enestående mulighed for at skabe et tagbyrum, der afslører ellers uopdagede dimensioner i relationen mellem byen, bugten og himmelrummet, tilføjer direktør for Realdania, Hans Peter Svendler.

I forvejen er der investeret 308 mio .kr. i museet, og det nye himmelrum skal efter planen stå klar i 2007.
krus-

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

En ny gipsplade, der er baseret på store dele askeaffald fra blandt andet forbrændinger og brugte askebriketter, kan ifølge en ny startup afhjælpe problemer i to af verdens største kriser: Flygtninge- og klimakrisen

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

En række af Danmarks største fonde bidrager til en gennemgribende restaurering af Danmarks smukkeste organisationsbygning – Børsen i København

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

600 millioner kroner. Så meget får Kemp & Lauritzen og Novo Nordisk hver for at opføre en produktionsbygning samt om- og tilbygning af eksisterende bygninger i Bagsværd