UgensErhverv.dk

Danske håndværkere får hård konkurrence

MT Højgaard klar til at importere polsk arbejdskraft til lavere timeløn.

13-12-2005

MT Højgaard klar til at importere polsk arbejdskraft til lavere timeløn.

Af Lars Solberg

Entreprenørgiganten MT Højgaard har sat jobannoncer i polske aviser, der skal få flere østeuropæiske håndværkere til Danmark. Ifølge en pressemeddelelse fra firmaet ønsker MT Højgaard at sikre sig mod, at det skal sige nej til projekter grundet mangel på arbejdskraft.

- Vi er gået i gang med systematisk at undersøge, hvorfra vi kan finde endnu flere velkvalificerede medarbejdere til vores byggeprojekter. Og vi undersøger aktuelt, hvilke udfordringer og muligheder det polske arbejdsmarked byder på, udtaler MT Højgaards adm. koncerndirektør Kristian May.

Ifølge direktøren har MT Højgaard også taget kontakt til nogle store polske entreprenørfirmaer for at undersøge, om de polske firmaer kan indgå i underentrepriser for den danske virksomhed.

Med hensyn til overenskomster lover MT Højgaard, at de polske bygningsarbejdere får den løn, de er berettiget til.

Ifølge nyhedsbrevet 3F har MT Højgaard tidligere været involveret i en sag om ulovlig arbejdskraft. Nyhedsbrevet skrev i oktober, at syv østeuropæere i et polsk firma var hyret af en underleverandør til MT Højgaard, firmaet Brdr. Hjelm Aps., til en byggeopgave på Amager. Polakkerne arbejdede ifølge 3F uden arbejdstilladelser.

Skal være i orden
Men MT Højgaard slår i den nye pressemeddelelse fast, at der skal være orden i de østeuropæiske medarbejderes arbejdsforhold med en løn, der lever op til de overenskomstmæssige forhold i Danmark.

Samtidig vil MT Højgaard sørge for, at de nye udenlandske medarbejdere bliver sat ind i de danske arbejdsmiljøregler.

- Vores indsats for et godt arbejdsmiljø gælder naturligvis også de kommende udenlandske MT Højgaard-medarbejdere. Og her skal vi være ekstra opmærksomme på grund af eventuelle sprogvanskeligheder, udtaler Kristian May.

Under alle omstændigheder ser det ud til, at de kommende polske bygningsarbejdere vil få mindre i løn end deres danske kolleger.

Ifølge dagbladet Børsen kan polakkerne lovligt hyres i Danmark til omkring 100 kr. i timen, mens timelønnen for en dansk bygningshåndværker befinder sig langt over dette niveau. Børsen mener, at den ofte ligger omkring 4-500 kr. i timen.

Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder