UgensErhverv.dk

Fuld damp på byggeri-kedlerne

163.000 arbejdere knokler på fuld kraft – aktivitet går dog ned i 2006, mener Håndværksrådet.

12-12-2005

163.000 arbejdere knokler på fuld kraft – aktivitet går dog ned i 2006, mener Håndværksrådet.

Det danske byggemarked boomer og efterspørgslen efter håndværkere og bygningsarbejdere har ikke været så stor i mange år, viser en analyse fra Håndværksrådet. Byggesektoren har nu fuld beskæftigelse med omkring 163.000 job. I 2005 er der skabt 7.000 nye job.

Analysen viser dog også, at byggeaktiviteten forventes at falde en smule i 2006, lyder det fra økonom i Håndværksrådet, Jakob Brandt.

- Selvom 2. halvår af 2005 har budt på et stigende antal lokale flaskehalse, har lønstigningerne i byggeriet været begrænsede. Vi forventer, at byggeaktiviteten topper i 2005, og at der i 2006 bliver et lidt mindre pres på sektoren. Det betyder, at byggesektoren i denne omgang rider stormen af uden mærkbare tegn på overophedning, udtaler han.

Ifølge Håndværksrådet er det særligt de mindre byggevirksomheder, der mærker opsvinget. 70 % af de virksomheder forventer, at resultatet for 2005 bliver bedre end det for 2004. Og sammenligner man de mindre byggevirksomheder med SMV’er i andre brancher, er det byggevirksomhederne, der over hele landet har de største forventninger til årsresultatet.

Storm og friværdi
- Baggrunden for optimismen skal primært findes på reparations- og vedligeholdelsesmarkedet. Januarstormen og boligejernes store friværdier har fået dette marked til at eksplodere med en stigning på syv mia. kr. i 2005. Dermed har denne aktivitet nu rundet den magiske grænse på 100 mia.kr. Omfanget svarer til, at hver eneste kvadratmeter i kongeriget - bolig såvel som svinestald - er blevet vedligeholdt for 170 kr. i 2005, og det er et meget højt niveau, forklarer Jakob Brandt fra Håndværksrådet.

Nyt boligbyggeri er dog også på rekordkurs. Med en vækst på 85% siden 2000 er det den aktivitet i byggeriet, der har haft den største vækst over de sidste fem år.
-ls.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 15/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 15/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Storstrømsentreprenør dømt for lønsvindel i stor skala

Storstrømsentreprenør dømt for lønsvindel i stor skala

Skandale efter skandale på byggeriet af den nye Storstrømsbro har ikke fået politikerne til at skride ind med de nødvendige sanktioner

Rotter klarer sig fint i defekte kloakstikledninger

Rotter klarer sig fint i defekte kloakstikledninger

Der er cirka fire millioner stikledninger. ERFA-gruppe foreslår obligatorisk tv-inspektion af kloakken ved hussalg

Små virksomheder kan få støtte til diagnose-elever

Små virksomheder kan få støtte til diagnose-elever

Den manglende autoritet og disciplin i folkeskolen forplanter sig nu til virksomhederne, der overtager de unges videre uddannelse