UgensErhverv.dk

Rift og kaos om nye byggegrunde

Private scorer guld på køb af grunde for straks efter at sælge dem videre

24-11-2005

Trods tidligere kritik af praksis for kommunens grundsalg har private igen opkøbt flere ny-udstykkede grunde af Århus Kommune for allerede dagen efter at sælge dem videre med en gevinst på flere hundrede tusinde kroner. Gerne ved at de private selv etablerer en ny budrunde for at sælge grundene videre med størst mulig fortjeneste.

Senest er det sket ved en attraktiv og kommunal udstykning af 75 grunde i Lystrup – tæt på og nord for byen. I alt indløb der 2.044 bud fra 259 bydende, som rundt regnet svarer til, at de enkelte bydere hver har afgivet knap otte bud.

Kort efter at kommunen havde solgt grundene - flere til over én million kroner - fortsatte den livlige handel med det resultat, at nogle af grundene skiftede ejere flere gange i løbet af en weekend med tilbud langt over købsprisen. Således har en enkelt køber solgt to af sine tre grunde videre for 1,35 millioner kroner hver, som han dagen før havde købt for 2,1 million kroner samlet.

Oveni svirrer der rygter om penge under bordet, og hele den trafik bliver der nu sat fokus på af det nye byråd, så der muligvis bliver tale om en tilbagekøbs-klausul, forbud mod videresalg og en byggepligt for de, som køber grundene, som det er praksis i mange andre kommuner.

Lovligt eller ej?
Kernen er, at der i kommunen er en voldsom efterspørgsel på nye byggegrunde og for få af dem. Grund-spekulationen er dog fuldt lovlig, for Århus Kommune har i modsætning til flere andre kommuner hverken byggepligt eller forbud mod videresalg af grunde i ubebygget stand. Ligesom kommunen ikke har lagt begrænsninger på, hvor mange grunde hver enkelt må købe.

Flere nabokommuner har valgt, at hverken private eller byggefirmaer kan købe eller lægge billet ind på alle de grunde, de ønsker. I Århus Kommune er man dog i tvivl om den praksis er lovlig, og har derfor spurgt Indenrigsministeriet om man lovligt kan forhindre grundkøbere i at købe mere end én byggegrund.

Det spørgsmål blev sendt af sted for ni måneder siden. Ministeriet har – efter sigende på grund af arbejdspres endnu ikke svaret, men et svar skulle være på vej.
krus-

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Damage control på boligmarkedet

Damage control på boligmarkedet

Efter at boligpriserne ramte toppen i midten af 2022, er de nu næsten tilbage på niveau som i slutningen af 2020

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Kontrol af social dumping sender næsten to milliarder i statskassen

Siden 2015 har indsatsen resulteret i opkrævninger for knap 1,9 milliarder kroner. Sidste år alene 300 millioner kroner

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Stort tillæg: Bliv klædt på til Byggeri'23 i det nye nummer af BygTek

Få et komplet overblik over alle stande og læs om alt det nye på årets byggerimesse, som har været fem år undervejs