UgensErhverv.dk

To dræbt efter styrt fra lift

Nye krav om øget sikkerhed efter at 14 nu er døde på byggepladser i år

18-11-2005

To håndværkere har mistet livet under en ulykke på Amager, hvor de fra en lift i femte sals højde var i gang med at læsse vinduer fra en såkaldt én-søjlet lift, da den kollapsede. De to er en 26-årig mand fra Aalborg og en 49-årig mand fra Falster. Flere af deres kolleger så ulykken ske og blev efterfølgende tilbudt krisehjælp.

Byggesagkyndig i Arbejdstilsynet, Jørgen Friis Andersen, oplyser til 3F, at de foreløbige undersøgelser tyder på, at søjlens øverste fastgørelse til murværket var fjernet – formentlig for at gøre plads til en aluminiums-inddækning. Dermed er en væsentlig del af liftens styrke også fjernet. Desuden kan der være tale om overbelastning eller muligvis skæv belastning af liften.

- I første omgang afventer vi de endelige rapporter fra vores tilsynsførende og fra politiet, og derefter kan det vise sig nødvendigt at kigge på, om reglerne for en- og to-søjlede lifte er gode nok, siger Jørgen Friis Andersen. Afhængig af årsag kan det måske være relevant at se på, om byggepladsernes lifte skal udstyres med en alarm-anordning, som det blandt andet kendes fra personelevatorer, så der simpelthen går en alarm i gang, hvis en lift er for tungt læsset.

Minister i samråd
Med de to dødsofre på Amager er antallet af dræbte på danske byggepladser i 2005 oppe på 14. De seneste fire år har antallet af dødsulykker i byggebranchen været under 10.

- Vi kan konstatere, at der generelt ikke er tale om sjusk fra de involverede, men at der i de enkelte sager er tale om manglende eller mangelfuldt sikkerhedsudstyr, dårlige stilladser, uforsvarlige mandskabslifte, manglende instruktion og i enkelte tilfælde manglende overholdelse af elementære sikkerhedsforanstaltninger, siger Peter Kirkegaard, miljøkonsulent i 3F.

Formanden for Dansk Byggeris Materielsektion, Erik Høi, har også før udtalt, at det er sektionens vision at nedbringe antallet af arbejdsulykker gennem konkrete, praktiske projekter inden for uddannelse, instruktion og information.

På baggrund af den seneste ulykke vil arbejdsmarkedsordfører Thomas Adelskov (S) kalde beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i samråd. Socialdemokraterne kræver, at der flyttes flere ressourcer til Arbejdstilsynet til opsøgende kampagner allerede nu i stedet for at afvente de planlagte screeningsbesøg, som først skal finde sted i 2007.
krus-

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder