UgensErhverv.dk

Kun ét sæt konstruktionsnormer

Fra 1. april bliver det mere enkelt at fastsætte sikkerhedsniveauet i dansk byggeri.

16-03-2004

Fra 1. april bliver det enklere at fastsætte sikkerhedsniveauet i dansk byggeri.

I dag er der inden for dansk byggeri hele 11 danske konstruktionsnormer. Byggeriets parter har selv bestemt flere parallelle normsæt, men fra 1. april 2004 er det slut. Efter denne dato er det obligatorisk at bruge de nyeste udgaver af normerne, oplyser Dansk Standard.

Det betyder, at det gamle sæt konstruktionsnormer fra 1982 slettes som referencegrundlag i Bygningsreglementet. Det nyeste normsæt fra 1998-2003 bliver herefter det eneste gyldige projekteringsgrundlag i byggeriet.

Dansk Standard glæder sig over de mere ensartede regler.

- Der har været en lang overgangsperiode, men nu løber æggeuret ud for de gamle normer. De nye normer bygger på mere avancerede beregninger. Det giver et bedre grundlag for at fastsætte sikkerhedsniveauet i byggeriet, siger Preben Aagaard Nielsen, afdelingschef i Dansk Standard.

Hvert byggemateriale har sin egen norm – beton, murværk, stål, træ, aluminium, letbeton, tyndplade og komposit. Hertil kommer normen for fundering samt DS 409 ’Norm for sikkerhedsbestemmelser for konstruktioner’ og DS 410 ’Last på konstruktioner’, der ligger til grund for de øvrige.

Dansk Standard oplyser, at nogle af byggeriets brancher inden for beton- og stålområdet er begyndt at bruge de nye normer, mens andre har forholdt sig afventende.

De nye regler betyder, at hvis der udstedes en byggetilladelse, eller et byggeri anmeldes den 1. april eller derefter, er det ifølge Bygningsreglementet kun de nye konstruktionsnormer, der gælder.

Man kan dog fortsat vælge at bruge ENV Eurocodes, der er de kommende obligatoriske fælleseuropæiske konstruktionsnormer.
-ls.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Henrik Mielke stopper i MT Højgaard

Henrik Mielke stopper i MT Højgaard

Bestyrelsen i MT Højgaard Holding har med virkning fra i dag ansat Steffen Baungaard som ny administrerende direktør og koncernchef

Danmark tvinges til at gennemføre EU-mindsteløn

Danmark tvinges til at gennemføre EU-mindsteløn

Trods verserende retssag ved EU-Domstolen, SKAL Danmark indføre mindstelønsdirektivet, inden der er faldet dom i sagen

Byggearbejdere  i Nyborg udsættes for kræftfremkaldende afgasninger

Byggearbejdere i Nyborg udsættes for kræftfremkaldende afgasninger

Arbejdstilsynet ved ifølge folketingsmedlem fra Enhedslisten, at byggearbejderne går i en potentiel kræftbombe. Men der gribes ikke tilstrækkeligt ind

Urimeligt at EU-retssag ikke har opsættende virkning

Urimeligt at EU-retssag ikke har opsættende virkning

Det tidligere medlem af EU-Parlamentet, Søren Søndergaard fra Enhedslisten, er ikke overrasket over, at Danmark - trods retssag ved EU-Domstolen - tvinges til at gennemføre Mindstelønsdirektivet