UgensErhverv.dk

Håndværk har mistet stolthed

Den professionelle stolthed mangler i tømrer- og snedkerfaget, mener forfatter bag bøger om håndværk i gamle dage.

13-10-2005

Den professionelle stolthed mangler i tømrer- og snedkerfaget, mener forfatter bag bøger om håndværk i gamle dage.

Af Lars Solberg

- I gamle dage var det nærmest en æressag at hugge en bjælke ud til et hus -bjælkerne blev brugt både i fundament, væg og loft. Det siges endda, at den tømrer, der kunne hugge en af siderne på bjælken med ét hug måtte gifte sig med tømrermesterens datter. Den slags professionel stolthed og begejstring ser man ikke så meget mere, fortæller forfatter Jørgen Duus med et smil.
Sammen med broderen Steffen Duus har han netop skrevet og udgivet anden del af serien ”Håndværk – da det var håndens værk” på eget forlag, Forlaget Ny Havn.

Bøgerne handler om håndværk i gamle dage. De rummer et overflødighedshorn af håndværker-nostalgi - blandt andet for tømrere og snedkere.
I bøgerne gennemgås en række traditionelle håndværk og gamle metoder. Nogle af dem fortalt til forfatterne af de ældre håndværkere, der blev oplært i datidens metoder.

Forfatterne Jørgen og Steffen Duus er ikke selv håndværkere, men kommer fra en familie med mange håndværkere af alle mulige slags. Brødrene er henholdsvis 78 og 79 år og har gennem deres lange liv været levende interesseret i området.

Forsvundet
De valgte, at skrive tingene ned, så de gamle metoder ikke går i glemmebogen. Meget er allerede forsvundet i praksis i udviklingens navn.

- Det er naturligt, at der er arbejdsprocesser, der forsvinder. Udviklingen inden for håndværket er som med alt andet gået stærkt. I løbet af et halvt århundrede er der kommet mange maskiner og produktionsmåder, der gør, at håndværket på de fleste områder er helt anderledes i dag. Og sådan skal det nok være. Men desværre er der også gået værdifulde ting tabt. Både for den enkelte håndværker, der i dag i høj grad skal indgå i en meget tidspresset produktion, hvor de forskellige byggeelementer er præfabrikeret og hurtig skal monteres - det gør ofte arbejdet mere trivielt og samlebåndagtigt. Og samtidig har vi alle sammen mistet de mere finurlige og personlige bygningskonstruktioner at kigge på, siger Jørgen Duus.

Det indledende eksempel med bjælken passer på begge områder.

Firkantet bjælke
At hugge en firkantet bjælke til var en nødvendighed før i tiden. De blev brugt i alle dele af huse før, og de skulle hugges til med håndkraft. Det var et håndværk, der tog mange øksehug at lære.

Bjælkerne var hver især unikke og var en spændende del af den færdige bygning.

- Hvis man går ind i et gammel hus inde i København og går op på loftetagen, kan man se de blottede bjælker og se mærkerne efter øksen. Hver bjælke er et stykke unikt og personligt håndværk, der er en oplevelse at kigge på. Det ser man ikke i nybygninger, hvor materialerne er masseproducerede, siger Jørgen Duus.

Forfatteren ønsker ikke at lyde bagstræberisk og vil ikke at skrue tiden tilbage. Der er ikke nogen grund til at romantisere fortiden. Før producerede man med håndværktøj, fordi der ikke eksisterede andre muligheder.

Mindre tilfredsstillelse
Men han mener, at de havde fat i noget væsentligt dengang, der er forsvundet mere eller mindre i moderne håndværk. Det har mistet noget indhold. Indhold, som ikke bare kan give en mere spændende bygning, men også bidrager til en professionel tilfredsstillelse for den enkelte håndværker.

Han nævner trappen som et godt eksempel:

- I gamle dage byggede tømrerne selv trapperne op fra bunden af. Det krævede en god håndværker at bygge en trappe. Den færdige trappe gav et præcist billede af, om den var lavet af en god håndværker eller af en kludremikkel. Derfor var det forbundet med stolthed og tilfredsstillelse at være dygtig. I dag bliver de fleste trapper leveret næsten færdige klar til montering, hvilket ikke giver den samme arbejdsglæde og tilfredsstillelse, siger Jørgen Duus.

Det faglige hjerte
I de to bøger gennemgås en række håndværk, og Jørgen Duus understreger, at der var arbejdsgange og -metoder, der ikke er savnet i dag. En del tømrer- og snedkerarbejde er blevet lettere og mindre fysisk krævende, end det var.
Men stadig må man ikke glemme kernen i håndværket, mener Jørgen Duus. Den faglige stolthed over et stykke veludført håndværk må ikke skubbes ud af akkorder, masseproduktion og byggedeadlines.

- Hvis håndværkere ikke får mulighed og tid til at udføre specialiserede opgaver, de kan lægge deres faglige hjerte i, så mister både de og vi andre noget væsentligt, siger han.

Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder