UgensErhverv.dk

Hunger efter øst-håndværkere

Dansk Byggeri desperate efter arbejdskraft – BAT maner til ro og sæsonudjævning.

12-10-2005

Dansk Byggeri desperate efter arbejdskraft – BAT maner til ro og sæsonudjævning.

Af Lars solberg

På én dag fik amtssekretær i Dansk Byggeri i Ringkøbing Amt, Karl Højhus Jeppesen, fire opkald fra håndværksmestre, der manglede arbejdskraft og ønskede hjælp til at skaffe håndværkere fra Østeuropa. Behovet for at få kontakt til østeuropæiske håndværkere er ifølge Karl Højhus Jeppesen så stort blandt mestre og mindre byggefirmaer, at myndighederne nu må gå aktivt ind i sagen og formidle arbejdskraft fra udlandet.
- Ro på, lyder det fra fagforeningen.

Sekretariatschef i BAT-kartellet, Gunde Odgaard, mener, at Dansk Byggeri overdriver problemerne. I stedet burde virksomhederne være bedre til planlægge deres arbejde.

- Den her diskussion om flaskehalse er efterhånden enerverende. Det er det samme, vi hører hvert år. Og det er da korrekt, at der er tryk på byggeriet i øjeblikket, men når vi kommer frem til første kvartal næste år, står der igen 10-14.000 ledige. Det handler om bedre planlægning og sæsonudjævning af opgaverne, så de er fordelt jævnt over hele året, og at alle håndværkere er i arbejde hele tiden, lyder det fra Gunde Odgaard.

Utraditionelle midler
Karl Højhus Jeppesen fra Dansk Byggeri er enig i, at planlægningen og sæsonudjævningen kan blive bedre fra entreprenørernes og de offentlige myndigheders side.

Men lige nu er mangelen på arbejdskraft så voldsom, at der skal andre og utraditionelle midler til, mener Karl Højhus Jeppesen.

I Ringkøbing Amt får Dansk Byggeri hver dag henvendelser fra mestre, der mangler arbejdskraft, og mange af dem er klar til en østeuropæisk svend.
Dansk Byggeri har lavet en undersøgelse i amtet, der viser, at der er stor mangel på arbejdskraft. Halvdelen af medlemmerne mangler folk, og de vil gerne ansætte en udlænding.

På lovlig vis
Undersøgelsen viser endvidere, at de travle byggevirksomhederne i Ringkøbing Amt ønsker at hyre håndværkere på lovlig vis. Østeuropæere er altså mere end velkomne - i hvert fald hos arbejdsgiverne i Vestjylland.

- Der er er ingen fordomme af nogen art. De østeuropæiske håndværkere har et godt ry. Deres færdigheder fejler ikke noget – nogle af dem skal måske lige have en kort indføring i dansk byggekultur, men det tager ikke lang tid. Og i dag er behovet så stort, at vi bliver fuldstændig låst fast af mangel på arbejdskraft. Der skal snart til at ske noget, siger Karl Højhus Jeppesen fra Dansk Byggeri.

Han mener, at myndigheder og AF-kontorer skal gøre det lettere at skaffe en østeuropæisk medarbejder.

- I dag er det for kompliceret og tager for lang tid at få arbejdsopholdstilladelse til de udenlandske arbejdere. Hele processen tager omkring 6-8 uger, og det er ikke til at planlægge efter. Myndighederne må stramme op og være mere smidige, så sagerne kan behandles hurtigere, og vi kan få folk. Det vil betyde, at vi kan yde en bedre service og minimere frustrationerne hos vores kunder, siger Karl Højhus Jeppesen.

Han understreger endnu en gang, at østeuropæerne selvfølgelig skal være legalt i landet - have både opholds- og arbejdstilladelse og arbejde under gældende overenskomst.

Fuld beskæftigelse
Gunde Odgaard fra BAT-kartellet glæder sig over, at Dansk Byggeri opfordrer til, at udlændingene skal leve op til de danske arbejdsregler. Og han siger, at fagforeningen da heller ikke har noget imod, at der arbejder medlemmer fra andre EU-lande i Danmark.

- Fra fagforeningens side er vi principielt ikke imod polakker eller andre udenlandske ansatte, bare de lever op til gældende overenskomst og overholder arbejdsreglerne. Men på den anden side, ser jeg i øjeblikket ingen grund til at bruge ressourcer på at trække udenlandsk arbejdskraft til Danmark, når problemerne med manglende arbejdskraft inden for byggeri kan løses med bedre planlægning, siger han.

Gunde Odgaard kan godt forstå Dansk Byggeri’s interesse i at få flere håndværkere til landet. Den er på sin vis naturlig.

- Arbejdsgivere ønsker jo så stort udbud af arbejdskraft som muligt – det er deres dagsorden. Man kunne påstå, at det modsatte var vores, at manglende arbejdskraft vil kunne bruges til at gennemtrumfe højere lønninger. Men det kan jeg afvise, da det er en kortsigtet løsning. Vores interesse er stabilitet over hele året. Vi ønsker, at der ikke er disse perioder, hvor der går så mange ledige. Og det kan klares ved, at byggeparterne bliver bedre til at planlægge frem i tiden, siger Gunde Odgaard.

Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder