UgensErhverv.dk
Friere tøjler for parcelhuse

Friere tøjler for parcelhuse

Tidens nye parcelhuskvarterer er langt fra forestillingen om 60´- og 70’ernes endeløse rækker af ens parcelhuse.

05-10-2005

Tidens nye parcelhuskvarterer er langt fra forestillingen om 60´- og 70’ernes endeløse rækker af ens parcelhuse

Fladt tag, ensidig hældning eller traditionelt saddeltag. Træhuse side om side med røde og gule murstenshuse. En, halvanden eller to fulde etager med facader i træ, tegl og metal.

Tidens nye parcelhuskvarterer blomstrer i en mangfoldighed af hustyper, materialer og farver.

Udviklingen er et resultat af en nytænkning i de offentlige forvaltninger. Der er mere fokus på at skabe en overordnet helhedsstruktur for området frem for at lave en fast skabelon for de enkelte huse.

- Folk vil gerne udforme deres egen bolig, og lokalplanen skal også give folk en vis frihed til at bygge det, de gerne vil. Derfor er der kun formuleret nogle enkle regler om materialer, bygningshøjder og placering i forhold til vejen,’ fortæller byplanchef Jens Hedegaard om udviklingen af Holbæk Kommunes nye parcelhusområde, Wegenersminde, øst for byens centrum.

- Til gengæld er der lagt vægt på at skabe en markant overordnet struktur, som holder sammen på forskelligheden og kan give området en tydelig identitet med plads til fællesarealer og som accentuerer landskabets kvaliteter og den tætte beliggenhed ved vandet.

Enkle regler
Samme tendens spores i Ringsted, hvor man er i gang med at udvikle et nyt stort boligområde på byens tidligere kaserne.

- Folk kan godt lide områder med meget forskellige huse. Selvom mange måske ender med at købe et typehus, så vil dagens parcelhusejere bo i et kvarter med en blanding af forskellige huse, fortæller Gry Mylov fra teknisk forvaltning i Ringsted Kommune.

- Det første parcelhuskvarter i området blev derfor en stor salgssucces. Her var meget frie rammer for køberne af grundene, der næsten kunne opføre præcis det hus, de ville have, så længe de overholdt nogle enkle regler om bygningshøjder og brugen af jordfarver og uglaserede tagsten.

Læs mere om udviklingen af nye parcelhuskvarterer i seneste udgave af fagbladet Byg-Tek nr.9-2005.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

En ny gipsplade, der er baseret på store dele askeaffald fra blandt andet forbrændinger og brugte askebriketter, kan ifølge en ny startup afhjælpe problemer i to af verdens største kriser: Flygtninge- og klimakrisen

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

En række af Danmarks største fonde bidrager til en gennemgribende restaurering af Danmarks smukkeste organisationsbygning – Børsen i København

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

600 millioner kroner. Så meget får Kemp & Lauritzen og Novo Nordisk hver for at opføre en produktionsbygning samt om- og tilbygning af eksisterende bygninger i Bagsværd