UgensErhverv.dk

Entreprenørmaskiners vej op ad bakken

Trods tilbagegang solgte JCB-forhandler flest maskiner i 2003, men markedet er trægt.

12-03-2004

Trods tilbagegang solgte JCB-forhandler flest maskiner i Danmark i 2003, men markedet opleves som meget trægt i øjeblikket.

Af journalist Lars Solberg

For fjerde år i træk er JCB det mest solgte entreprenørmaskinemærke i Danmark, oplyser den danske forhandler Nicolaisen & Lassen A/S, der glæder sig over de nye år 2003-tal. Men forhandleren med hovedsæde i Ulfborg i Vestjylland ømmer sig samtidig over den nedtur, som firmaet i stil med resten af branchen oplever. Også Nicolaisen & Lassen solgte færre maskiner i 2003 end året før.

- Vi kan godt mærke, at der ikke er så meget gang i hjulene. Det smitter af på salget. Både landbruget og industrien er stadig meget afventende, men der sker snart noget. Renten er faldende, så jeg er overbevist om, at der i løbet af kort tid vil komme et gennembrud, der får beslutningstagerne i erhvervslivet til at investere i nye bygninger og anlægsprojekter, siger direktør Peder Nicolaisen fra Nicolaisen & Lassen.

Virksomheden har i snart 30 år været JCB’s danske forhandler - og med en vis succes.

Peder Nicolaisen mener, at deres markedsandel ligger på omkring 10-11%. De har et bredt sortiment af entreprenørmaskiner, men det er stadig den kendte rendegraver, der sælges flest af. Derefter følger teleskoplæssere, micro- og minigravere.

Optimismen breder sig
Årsregnskabet ligger ikke klar endnu, men direktøren forventer en omsætning på 215-220 mio. kr., hvilket er omkring det budgetterede. 2003 har mildt sagt ikke været deres bedste år, men optimismen er ved at brede sig.

- Det er jo svært at spå om fremtiden, men jeg tror, at der kommer gang i tingene inden så længe, siger han.

Og optimismen styrkes af meldinger fra JCB-producenten i England, hvor der er gang i investeringerne og udviklingen af nye måder at gøre tingene på.

Det seneste tiltag er, at det engelske firma har etableret sin egen motorproduktion. Det har investeret adskillige millioner engelske pund i en knap 15.000 kvadratmeter stor fabrik i Derbyshire, hvor motorudviklingen og -produktionen skal finde sted.
Initiativet glæder den danske forhandler.

- Det er en stor begivenhed, når vores leverandør og samarbejdspartner påbegynder et så stort projekt. Det er et kraftigt signal om, at JCB tror på fremtiden, og at virksomheden bliver ved med at være en selvstændig spiller på markedet, siger Peder Nicolaisen.

Selvforsynende
I slutningen af 2004 starter JCB på en mindre serieproduktion af motorer til visse af deres entreprenørmaskiner.

Virksomheden vil stadig gøre brug af andre motormærker, men meningen er, at der skal udvikles en større ekspertise på motorområdet hos den engelske producent.

Den nye fabrik er JCB’s 9. i England. Den skal rumme produktion, kvalitetssikring og lager. Funktioner som design, udvikling og indkøb forbliver på hovedkvarterer i Rocester, Staffordshire.

- Med dette initiativ vil JCB i stor stil være selvforsynende med motorer, transmissioner, aksler, hydrauliske stempler, førerkabiner og andet. Det sikrer, at komponenterne er designet og konstrueret til netop den funktion, de skal bruges i i en af JCB’s 125 forskellige modeller, siger Peder Nicolaisen.

Ud over leveringssikkerhed peger han også på, at motoren, da den skal udvikles fra bunden af og ikke er en videreudvikling af eksisterende motorer, bygges op på en ny måde med det nyeste teknologi på området.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Råhuset står færdigt, tagkonstruktionen er monteret, og dermed har Akson rundet en vigtig milepæl. Det 114 meter høje business tower på Sydhavnen i Aarhus skal danne rammen om arbejdslivet for cirka 1900 medarbejdere

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Udgifterne til oprydningsarbejde, når der har været skybrud og stormflod, stiger for hvert år. Derfor efterspørger F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at der afsættes flere penge til klimasikring og forebyggelse af klimaskader

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Nyt indgangsparti, stort aktivitetsrum, bedre brandsikring og nye tekniske installationer - entreprenøren Pihl & Søn har afsluttet en gennemgribende renovering af Solvang Bibliotek, og Urbanplanen har nu fået et flot og tidssvarende bibliotek