UgensErhverv.dk
Grænsebrydende kunstbygning

Grænsebrydende kunstbygning

International arkitekt bryder med danske byggetraditioner i ny tilbygning til kunstmuseet Ordrupgaard.

27-09-2005

International arkitekt bryder med danske byggetraditioner i ny tilbygning til kunstmuseet Ordrupgaard

Af Niels Nielsen

Den nye tilbygning til kunstmuseet Ordrupgaard sætter nye grænser for, hvordan bygninger kan udformes og opføres i Danmark.

For det første er bygningen som den først færdiggjorte i en længere række af spektakulære kulturbyggerier herhjemme tegnet af et af tidens hotteste navne fra den internationale arkitekturscene som arkitekt.

For det andet er bygningen opført i et ekspressivt formsprog med bløde kurver og skæve vinkler, der har stillet store bygge- og materialetekniske udfordringer til de involverede danske rådgivere, udførende og leverandører.

Ordrupgaard-tilbygningen er tegnet af den irakisk-fødte arkitekt Zaha Hadid, der brød igennem på den internationale arkitekturscene i starten af 1980’erne. Det skete med en række opsigtsvækkende projekter, der glimrede i fantastiske tegninger af sprængte abstrakte bygningsstrukturer, og var med til at gruppere hende som en såkaldt dekonstruktivistisk arkitekt.

Det er ikke første gang i arkitekturhistorien, at udenlandske arkitekter gennemfører et stort kulturbyggeri i Danmark. Alligevel bryder Ordrupgaard-tilbygningen på mange måder med danske byggetraditioner.

Formsproget er ekspressivt og organisk, og bygningen er som noget yderst sjældent herhjemme udført som en fuldstændig pladsstøbt betonkonstruktion. En stor sort betonskal, der omfavner udstillingsrum og publikumsfaciliteter i en flydende og åben struktur.

Læs mere og se flere fotos af tilbygningen til Kunstmuseet Ordrupgaard i seneste udgave af fagbladet Byggeri nr.7-2005.

Brochurer

Uge 28: Konkurser i byggeriet

Uge 28: Konkurser i byggeriet

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen den seneste uge

Der skal være styr på CO2-udledning ved Femern-byggeri

Der skal være styr på CO2-udledning ved Femern-byggeri

Hvis kravene i kontrakterne ikke bliver overholdt, har Femern A/S en række sanktionsmuligheder til rådighed med henblik på at bringe orden i forholdene

Banedanmark magter ikke deres opgaver

Banedanmark magter ikke deres opgaver

Venstre ønsker først og fremmest ’tog til tiden’, før politikerne kaster sig over nye store jernbaneprojekter

Se nu at få fingeren ud…

Se nu at få fingeren ud…

Det glæder direktør Henrik Garver fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) at læse på BygTek.dk, at Venstre er parate med en plan for at sætte gang i infrastrukturinvesteringer.