UgensErhverv.dk
3D i det små

3D i det små

Mindre rådgivningsvirksomheder ser fordele ved 3D-objektorienteret projektering.

15-09-2005

Mindre rådgivningsvirksomheder ser fordele ved 3D-objektorienteret projektering

Af Niels Nielsen

Det er nok ikke i første omgang de små og mellemstore rådgivningsvirksomheder i byggesektoren, der bliver mødt med et bygherrekrav om 3D objektorienteret projektering, når det bliver et krav ved alle statslige byggerier fra januar 2007. Alligevel er flere mindre rådgivere tidlige til at se fordelene ved den objektorienterede arbejdsmetode og databasebaserede software.

Sparer 40%
Mange små og mellemstore byggevirksomheder har set fordelene ved den rene databasebaserede software til objektorienteret projektering i 3D. Det gælder det forholdsvis nye Revit fra Autodesk, ligesom ArchiCAD fra Graphisoft længe har haft en niche blandt de mindre rådgivere i et marked, hvor Autodesk’ AutoCAD-platformen og DWG-format har defineret standarderne.

- Det er en stor fordel, at alle informationer om et projekt er samlet i én fil som ét 3D-objekt, hvorfra man så trækker detaljetegninger ud og tegner videre på, fortæller Carsten Iversen, der i to år har arbejdet med Revit i enmandsvirksomheden, Aarhus Byggeteknik, med speciale i individuelle enfamiliehuse.

- I mit arbejde, hvor en stor del er fremstilling af tegningsmateriale til myndighedsgodkendelse, vil jeg tro, jeg sparer 40% i tid i forhold til andre tegneprogrammer, som jeg tidligere har brugt.

- Et biprodukt er så, at 3D-modellen samtidig kan bruges til hurtigt at lave visualiseringer, der gør det lettere at snakke om projektet med kunderne, fortæller Carsten Iversen.

Flere byggevare
I opbygningen af brugergrænseflade og med den databaserede struktur har Revit også flere fællestræk med det konkurrerende software, ArchiCAD fra Graphisoft, end Autodesk’ originale AutoCAD-platform.

- Udover hurtige 3D-illustrationer bruger jeg objektfunktionerne til at udregne mængder på gulv-, væg- og tagkonstruktioner; men også til dør- og vinduesoversigter, fortæller Bengt Kalderén, der har arbejdet med ArchiCAD på hans enmandstegnestue i fem år.

- Men jeg kunne godt ønske mig, at der var mange flere byggevareproducenter end i dag, som kunne levere færdige intelligente 3D-objekter til at hente direkte ind i bygningsmodellen. Det ville effektivisere projekteringsarbejdet meget.

Intelligente objekter kaldes også GDL-objekter, hvor forkortelsen, GDL, står for Geometric Description Language. Et programmeringssprog, der oprindeligt blev udviklet til ArchiCAD, men i dag kan anvendes på tværs af forskellig software-platforme til udvikling af objekter, der ikke er prædefineret i programmerne.

Brochurer

 • Magasin om Vinduer & Facader

  Magasin om Vinduer & Facader

  Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien

 • VinduesIndustrien

  VinduesIndustrien

  VinduesIndustrien – Dansk brancheforening og ejer af kvalitetsstandarden DVV

 • Plastmo

  Plastmo

  Din vejledning til tagrender - 15 % større vandkapacitet. Op til 25 års garanti.

 • Global Tools

  Global Tools

  online leverandør af værktøj i høj kvalitet til billige priser

 • Rockwool

  Rockwool

  Alt i isolering

 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger

 • BG Byggros

  BG Byggros

  Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen

 • anVærktøj

  anVærktøj

  Arbejdsmiljø

 • Magasinet Gulv

  Magasinet Gulv

  Læs november 2022 udgaven her

 • DAFA

  DAFA

  DAFA tætner, dæmper og beskytter

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder