UgensErhverv.dk

Stort spild af strøm

25 procent af strømmen går til standbyforbrug - og det bliver værre.

10-03-2004

25 procent af strømmen går til standbyforbrug - og det bliver værre.

Af journalist Tove Malzer

I nogle danske boliger går over 25% af strømforbruget til apparater på standby, og teenageværelser kan koster en formue i standbyforbrug. En hjemmecomputer med tilbehør kan i løbet af sin levetid være skyld i udledningen af et ton CO 2 - blot ved at være på standby.
Det viser en ny rapport fra Elfor.

Hvis opladeren til den elektriske tandbørste står permanent tændt i et år, sender den lige så mange skadelige CO 2-drivhusgasser ud i luften, som hvis man kørte 50 km i en sportsvogn.

Og alligevel er den elektriske tandbørste en af de mindste syndere i de danske boliger. Halogenlamper, fjernsyn og pc’er er meget værre.

Flere standbyapparater
- En veludrustet børnefamilie kan uforvarende være ansvarlig for udledningen af et helt tons CO 2 fra elværkets skorsten hvert år. Udelukkende pga. apparater på standby, oplyser Elfor.

Det gennemsnitlige standbyforbrug i danske boliger svarer til ca. ti procent af husholdningens samlede elregning. Men tallet dækker over meget store udsving. I nogle boliger udgør standbyforbruget over en fjerdedel af elektricitetsforbruget.

I fremtiden vil stadig flere apparater få standbyfunktion. Mange familier vil få elregninger på over 2.000 kr. om året alene for standbyforbrug.

Dyre teenageværelser
Udstyr som pc’er, video, fjernsyn, stereoanlæg og spillekonsol betyder, at standbyforbruget i teenageværelser let kan stå for over 25% af boligens elregning.

Rapporten fra Elfor fastslår, at denne andel vil vokse i de kommende år, så den i 2020 vil være oppe på 30%. Standbyforbruget i resten af boligen vil i dette tidsrum blive mere end fordoblet.

I gennemsnit har en dansk familie i dag knap otte apparater på standby. Tre halogenlamper i stuen koster f.eks. op mod 200 kr. om året i strøm, mens de er på standby.

- Denne udgift kan let undgås ved at købe lamper, hvor transformatoren ikke er tændt,
når der er slukket. Men hverken forbrugere eller sælgere er særlig opmærksomme på problemet, siger Elfor.

Kostbar selektorboks
En digital modtager som f.eks. en selectorboks koster næsten 200 kr. om året i strøm, mens den står på standby. Og antallet af digitale modtagerbokse ventes at stige voldsomt i de kommende år.

Et hjemmekontor med pc, skærm, printer, scanner, højtalere og modem kan medføre en årlig standbyregning på 400 kr. Alene med dette pc-udstyr på standby vil brugeren i løbet af fem år være ansvarlig for et ton CO 2.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 5/2023 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 5/2023 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Byggeskandale: Budget overskredet med over 175 procent på Niels Bohr byggeri

Byggeskandale: Budget overskredet med over 175 procent på Niels Bohr byggeri

Oprindelige bevilling var cirka 1,8 milliarder kroner. Det endelige resultat bliver ifølge Transportministeriet på cirka 5,0 milliarder kroner. Voldgiftssager med erstatningskrav på 1,6 milliarder kroner mod entreprenører er ikke afgjort

Unødvendig langstrakt og bureaukratisk proces

Unødvendig langstrakt og bureaukratisk proces

Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB) opfordrer til, at det offentlige går forrest med krav om at bygge ud fra cirkularitet, totaløkonomi og CO2-besparelser.

København jubler over faldende Byggesagsbehandlingstider

København jubler over faldende Byggesagsbehandlingstider

Teknik- og miljøborgmesteren i Københavns Kommune skyder skylden for lange sagsbehandlingstider på en mangelfuld udrulning af BR 18 uden de nødvendige vejledninger til borgere og kommuner, men glæder sig over en reduceret sagspukkel