UgensErhverv.dk

Stort spild af strøm

25 procent af strømmen går til standbyforbrug - og det bliver værre.

10-03-2004

25 procent af strømmen går til standbyforbrug - og det bliver værre.

Af journalist Tove Malzer

I nogle danske boliger går over 25% af strømforbruget til apparater på standby, og teenageværelser kan koster en formue i standbyforbrug. En hjemmecomputer med tilbehør kan i løbet af sin levetid være skyld i udledningen af et ton CO 2 - blot ved at være på standby.
Det viser en ny rapport fra Elfor.

Hvis opladeren til den elektriske tandbørste står permanent tændt i et år, sender den lige så mange skadelige CO 2-drivhusgasser ud i luften, som hvis man kørte 50 km i en sportsvogn.

Og alligevel er den elektriske tandbørste en af de mindste syndere i de danske boliger. Halogenlamper, fjernsyn og pc’er er meget værre.

Flere standbyapparater
- En veludrustet børnefamilie kan uforvarende være ansvarlig for udledningen af et helt tons CO 2 fra elværkets skorsten hvert år. Udelukkende pga. apparater på standby, oplyser Elfor.

Det gennemsnitlige standbyforbrug i danske boliger svarer til ca. ti procent af husholdningens samlede elregning. Men tallet dækker over meget store udsving. I nogle boliger udgør standbyforbruget over en fjerdedel af elektricitetsforbruget.

I fremtiden vil stadig flere apparater få standbyfunktion. Mange familier vil få elregninger på over 2.000 kr. om året alene for standbyforbrug.

Dyre teenageværelser
Udstyr som pc’er, video, fjernsyn, stereoanlæg og spillekonsol betyder, at standbyforbruget i teenageværelser let kan stå for over 25% af boligens elregning.

Rapporten fra Elfor fastslår, at denne andel vil vokse i de kommende år, så den i 2020 vil være oppe på 30%. Standbyforbruget i resten af boligen vil i dette tidsrum blive mere end fordoblet.

I gennemsnit har en dansk familie i dag knap otte apparater på standby. Tre halogenlamper i stuen koster f.eks. op mod 200 kr. om året i strøm, mens de er på standby.

- Denne udgift kan let undgås ved at købe lamper, hvor transformatoren ikke er tændt,
når der er slukket. Men hverken forbrugere eller sælgere er særlig opmærksomme på problemet, siger Elfor.

Kostbar selektorboks
En digital modtager som f.eks. en selectorboks koster næsten 200 kr. om året i strøm, mens den står på standby. Og antallet af digitale modtagerbokse ventes at stige voldsomt i de kommende år.

Et hjemmekontor med pc, skærm, printer, scanner, højtalere og modem kan medføre en årlig standbyregning på 400 kr. Alene med dette pc-udstyr på standby vil brugeren i løbet af fem år være ansvarlig for et ton CO 2.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister