Danske forskere har opfundet brintpille, der gør den rene energiform logistisk anvendelig.
07-09-2005
Danske forskere har opfundet brintpille, der gør den rene energiform logistisk anvendelig.
Af Lars Solberg
Danske forskere har opfundet en metode, der gør brint praktisk anvendelig. Det betyder, at den nu står som en realistisk afløser af benzin. Den nye opfindelse, brintpillen, kan medføre, at de fossile brændstoffers tid er forbi, og at brinten i løbet af få år er klar til at sejre kommercielt og gøre verden til et renere sted. For brint har kun ét affaldsstof - vand.
Som brugbart brændstof har det været kendt i årtier, men indtil nu har der været logistisk problem med den type brændstof, da er en gasart. Brint fylder meget og er ekstrem brandfarlig.
Effektiv og sikker lagring af brint var derfor et problem, som forskere verden over forgæves har forsøgt at løse i mere end 25 år. Men fem forskere fra DTU (Danmarks Tekniske Universitet) har nu brudt logistikkoden.
- Skulle man drive en bil 600 km bil med gasformig brint, ville det kræve en brændstoftank på størrelse med ni hele biler. Med vores løsning kan den samme mængde brint klemmes ned i en normal benzintank, udtaler en af de fem, Claus Hviid Christensen, der er professor ved Kemisk Institut på DTU.
Den nye pille er ufarlig og økonomisk at fremstille.
Den består af ammoniak absorberet i ganske almindeligt havsalt. Ammoniak dannes katalytisk ved kombination luftens kvælstof og brint, og DTU’s brintpille binder på den måde store mængder brint. I pillen kan brinten opbevares, så længe det skal være. Først, når ammoniakken ledes igennem en katalysator, frigives brinten. Når pillen er tømt for brint, skal man blot give den endnu et skud ammoniak – så er den klar til brug igen, lyder det fra DTU.
Den nye opfindelse bliver præsenteret i dag ved en konference i Chicago i USA.
Quickguide – Vinduer – VinduesIndustriens oversigt over love og regler
Magasin om bæredygtighed i byggebranchen. Efterår/vinter
Danmarks største udbyder af entreprenørmateriel, teleskoplæssere og kraner
Din vejledning til tagrender - 15 % større vandkapacitet. Op til 25 års garanti.
Alt i små kraner og vakuumløftere
Alt i isolering
Nedbrydning og Miljøsanering
Guide og inspiration til valg af grønne tage og taghaver
Lad os gøre det sammen
DAFA tætner, dæmper og beskytter
Hvordan kommer man i gang med den bæredygtige omstilling som virksomhed i byggebranchen? Det og mange andre spørgsmål gav bæredygtighedschef i Lemvigh-Müller, Pernille Kiær svar på i seneste udgave af BygTek Live. Se eller gense det her
120 medarbejdere mister jobbet ved konkursen, der kommer efter længere tids skriverier i pressen om udeblevne udbetalinger, og flere underleverandører står nu til at få en lang næse
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Men som helhed er dansk økonomi bomstærk, og statskassen er fyldt op over alle kanter