Nyt BYG-ERFA blad hvori FORCE Technology bl.a. gennemgår en oversigt over i alt 8 rørtyper til brugsvand i bygninger
05-09-2005
De mange tusinde kilometer rør, der fører Danmarks drikkevand frem til brugerne skal i fremtiden godkendes efter europæiske regler.
FORCE Technology har udarbejdet en oversigt over i alt 8 rørtyper til brugsvand i bygninger. Analysen gennemgår rørenes egenskaber og hvilke krav de enkelte rørmaterialer stiller til vandkvalitet.
Resultaterne er netop offentliggjort i et nyt BYG-ERFA blad, der er blevet til i et samarbejde mellem eksperter fra FORCE Technology og Fonden BYG-ERFA.
Frank Fontenay, Force Technology, siger, " Vandets kemi er afgørende for om der kommer skader på installationerne, og hvor hurtigt, det sker. Kobberrør og varmforzinkede stålrør egner sig for eksempel ikke til vand med under 100 mg eller over 300 mg bikarbonat per liter, mens plastrør kan bruges til alle typer vandkvaliteter og installationer." Frank Fontenay fortsætter, " Kobber er meget bestandigt overfor korrosion og tæring - men det afgiver til gengæld altid lidt kobber til brugsvandet, og nye undersøgelser fra Miljøstyrelsen viser, at den gældende grænse overskrides, når vandet har et indhold af bikarbonat, der er højere end 240 mg pr. liter. Man kan få oplysninger om vandets kvalitet på det lokale vandværk eller hos kommunen."
En ofte overset faktor for sundt brugsvand er den hastighed vandet løber gennem rørene med. "Risikoen for skader er meget stor ved at bruge varmforzinket stål i hoteller, plejehjem og daginstitutioner fordi den type bygninger har perioder med lavt eller slet ingen vandgennemstrømning", siger Asbjørn Andersen, en anden af forfatterne bag analysen.
"Gælder det økonomien for anlæg af brugsvand vejer materiale- og anlægsprisen tungt for valget af materialer til rør. Men besparelserne er hurtigt tabt med store udgifter til reparationer og udskiftninger på skader efter allerede ½ år. Sammensætningen af materialer til rør og samlinger skal fungere optimalt, og alle installationsdele skal kunne samles og udskiftes på en nem og sikker måde.
Målet med vores analyse er at give de projekterende et brugbart værktøj allerede ved planlægningsfasen af installationer til brugsvand. Vi vil gerne være med til at skabe sundt brugsvand overalt i landet. Og ved at gennemgå fordele og ulemper ved hvert materiale set i forhold til vandkemi og andre krav kommer vi en stor efterspørgsel på konkret viden i møde", konkluderer Asbjørn Andersen.
Det nye BYG-ERFA blad, "Brugsvandsinstallationer - rørmaterialer", har bestillingsnummeret (53) 05 06 27. Alle blade kan købes i løssalg eller abonnement via www.byg-erfa.dk eller telefon 44 89 06 40
Udlejning af container - landsdækkende
Individuel design og høj kvalitet til indvendige døre – dansk producerede
Lad os gøre det sammen
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Måleudstyr
Fremtidens grønne indeklimaløsning
Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
Tagdækkernes faldsikringssystem
Energieffektive luftbehandlings-løsninger. Ideelt og kontrolleret klima
Vejledning i valg af tag
Hvordan kommer man i gang med den bæredygtige omstilling som virksomhed i byggebranchen? Det og mange andre spørgsmål gav bæredygtighedschef i Lemvigh-Müller, Pernille Kiær svar på i seneste udgave af BygTek Live. Se eller gense det her
120 medarbejdere mister jobbet ved konkursen, der kommer efter længere tids skriverier i pressen om udeblevne udbetalinger, og flere underleverandører står nu til at få en lang næse
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Men som helhed er dansk økonomi bomstærk, og statskassen er fyldt op over alle kanter