UgensErhverv.dk

Succes-arkitekter udstiller

Arkitektskole står bag ny udstilling, inviterer studerende til en arkitekt-konkurrence og søger ny rektor

26-08-2005

Det er i år 40 år siden, at Arkitektskolen i Århus lukkede sine første studerende ind, og de mange, som siden har forladt den, har markeret sig med talrige vinderprojekter i både ind- og udland.

Det markerer skolen med udstillingen: ”Young, younger, youngest”, som viser, hvilken betydning skolen har haft for det arkitektfaglige miljø og for byen. Det sker ved at præsentere en række af de århusianske tegnestuers arbejder – fra den gamle mester C.F.Møller (som bl. a. har tegnet Århus Universitet) til de yngre, som allerede har eller er ved at få vind i sejlene.

I den brede vifte indgår tegnestuer som Friis & Moltke, Kjær & Richter, Arkitektgruppen Aarhus (nu Arkitema), Schmidt, Hammer & Lassen, 3 x Nielsen, Cubo, Cebra, Pluskontoret (skabt af fem unge kvinder) og andre firmaer, ligesom den femte generation er repræsenteret med deres afgangsprojekter. Udstillingen præsenterer ikke ”kun” færdige projekter, men også dem, som er er på vej.

Det er karakteristisk, at det århusianske arkitekturmiljø har sin egen fødekæde ved at de studerende som praktikanter gerne får kontakt med etablerede arkitektfirmaer, som siden fører til fastansættelser. På tegnestuerne udvikles der faglige fællesskaber og idéer, som ofte fører til etablering af nye tegnestuer.

Udstillingen er åben til 2. oktober, og skal derefter til udlandet. Første stop er arkitektskolen i Rom.

Ser fremad
Når de studerende møder efter sommerferien ligger der allerede en udfordring til dem i form af en konkurrence om at tegne fremtidens kollegium - inklusive de store teknologiske landvindinger i fremtidens boligindretning, og som skal holde to-tre generationer frem. Grunden er ikke udpeget, men det er tanken, at kollegiet skal ligge centralt i Århus. Konkurrencen er udskrevet af Rotary, og førstepræmien er på 65.000 kr.

Oveni fratræder rektor Peter Kjær til nytår, hvor hans ansættelsesperiode efter otte år på posten udløber. Han søger nye udfordringer, og i modsætning til tidligere, hvor den nye rektor blev valgt blandt medarbejdere og elever på skolen, er stillingen nu slået op. Til den kommende rektors opgaver hører bl. a. skolens flytning til de bynære havnearealer ud over at skulle forberede et forestående generationsskifte blandt skolens kunstneriske og videnskabelige medarbejdere.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Brug for forskning i byggeriets grønne omstilling

Brug for forskning i byggeriets grønne omstilling

Forskning i grøn omstilling i bygge- og anlægsbranchen er afgørende for bedre og mere effektiv udnyttelse af ressourcerne

Finansiering af Lynetteholm hænger ikke sammen

Finansiering af Lynetteholm hænger ikke sammen

Torsten Gejl fra Alternativet peger i forbindelse med et spørgsmål til transportminister Thomas Danisen på, at det seneste budget for anlæggelsen af Lynetteholm er på 3,4 milliarder, og det er en stor overskridelse af det oprindelige budget

83 procent af hospitalsbygningerne har brug for renoveringer

83 procent af hospitalsbygningerne har brug for renoveringer

Der bliver i løbet af de kommende ti år brug for at investere minimum 27 milliarder i at genoprette nedslidte hospitalsbygninger

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2023 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2023 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger