UgensErhverv.dk
Laminatgulve i hastig vækst

Laminatgulve i hastig vækst

Laminatgulvproducenterne havde i Europa fremgang på 17% og på verdensplan på 13%.

26-08-2005

Laminatgulvproducenterne havde i Europa fremgang på 17% og på verdensplan på 13%.

Af journalist Jørgen Hansen

Laminatgulve ’made in Europe’ vinder fortsat hastigt frem verden over, men det er stadig klart Vesteuropa, der udgør det største marked med Tyskland som det suverænt største enkeltmarked.

Det er EPLF – European Producers of Laminate Flooring med hovedkvarter i Bielefeld i Tyskland, der har offentliggjort salgsstatistikken for 2004. Der er 22 producenter med i EPLF, bl.a. Pergo og Alloc med base i henholdsvis Sverige og Norge.

På verdensplan blev der solgt 437 mio. m2 laminatgulve mod 387 mio. m2 året før, hvilket er et plus på 13%, og EPLF-medlemmerne har stabiliseret sig i en ledende position på verdensmarkedet, hvor markedsandelen er på 60%. I Vesteuropa steg salget med 17% til 267 mio. m2, og Vesteuropa står således for 61% af det samlede salg mod 59% året før.

Tyskland topper med et salg på 84 mio. m2, hvorefter kommer Storbritannien med 49 mio. m2, Frankrig 36 mio. og Nederlandene 20 mio.

Til gengæld har der været en mindre fremgang i Østeuropa, idet salget her er steget med seks procent til 68 mio. m2. Det er det nye EU-land Polen, der er det største marked, men salget af laminatgulve er også gået frem i de andre nye EU-lande Ungarn og Tjekkiet samt i EU-kandidatlandet Rumænien.

Stærkt frem i USA
I Asien faldt salget fra 17 til 10 mio. m2, men salget i 2004 kan ikke sammenlignes med salget i 2003, for da hørte Tyrkiet med i statistikken for Asien, men hører nu med under det europæiske salg.

Det nordamerikanske marked havde atter stærk vækst – denne gang på 14% til 79 mio. m2 og repræsenterer nu 18% af det samlede salg. I USA steg salget alene med hele 25% til 60 mio. m2.

Salget til Afrika, Australien og Sydamerika, der opgøres som ’andre’ lande, steg fra 12 til 14 mio. m2.

Salget er således generelt i en meget positiv udvikling, og det er lykkedes at få flere nye markeder.

Sverige har den største produktion af laminatgulve i Europa med Tyskland på andenpladsen, hvorefter følger Danmark og Norge, og svenskerne indtager også førstepladsen, når produktionen gøres op pr. indbygger, hvor Østrig, Finland, Norge og Danmark kommer på de næste pladser.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

En ny gipsplade, der er baseret på store dele askeaffald fra blandt andet forbrændinger og brugte askebriketter, kan ifølge en ny startup afhjælpe problemer i to af verdens største kriser: Flygtninge- og klimakrisen

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

En række af Danmarks største fonde bidrager til en gennemgribende restaurering af Danmarks smukkeste organisationsbygning – Børsen i København

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

600 millioner kroner. Så meget får Kemp & Lauritzen og Novo Nordisk hver for at opføre en produktionsbygning samt om- og tilbygning af eksisterende bygninger i Bagsværd