UgensErhverv.dk

Flere polak-sager

Mistanke om, at byrådsmedlem ulovligt beskæftiger polske håndværkere, mens rigmand står til en bøde på 200.000 kr.

24-08-2005

Landmand, kloakmester og byrådsmedlem for Venstre, Jens Jacob Bonde, Odder, er af 3F meldt til politiet efter mistanke om, at han ulovligt beskæftiger polske håndværkere i forbindelse med opførelse af en svinestald til ca. 10 mio. kr.

3F meddeler – efter at have talt med to polske murere, som rejser staldens ydervægge, at den ene oplyser han er selvstændig, og den anden, at han er ansat af en entreprenør i Midtjylland, som 3F nu forsøger at tegne overenskomst med. Mislykkes det udelukker fagforeningen ikke, at den vil lave en fysisk blokade ud for Jens Jacob Bondes byggeplads.

Selv mener bygherren, at han har gjort alt for at sikre sig, at tingene foregår efter bogen, og peger på, at det lokale murerfirma, han normalt benytter sig af, ikke havde tid til arbejdet, og mener ikke, at det er hans ansvar, at kontrollere en entreprenørs medarbejdere.

Omvendt mener 3F, at det ikke er nok at tro, at forholdene er i orden. Og at man netop som politiker burde sikre sig i lyset af sagen om udviklingsminister Ulla Tørnæs´s mand, som også troede, at alt var i orden, da han ansatte østeuropæisk arbejdskraft i sit landbrug, men hvor virkeligheden viste sig at være en anden.

Kæmpebøde på vej
Samtidig har politiet i Århus nu afsluttet efterforskningen af en sag mod en rigmand i Risskov, som har brugt polske håndværkere til at restaurere sin patriciervilla. En sag, som kom frem i lyset, da en af polakkerne blev kvæstet ved et fald fra et stillads. Arbejdstilsynet blev tilkaldt, som meldte sagen til politiet, som dog allerede inden havde byggepladsen i kikkerten.

Meget tyder på, at polakkerne til en løn på omkring 45 kr. i timen, har modtaget løn direkte fra husejeren, og derfor ikke opfylder EU-reglerne. De siger, at håndværkere fra østeuropæiske lande skal have en arbejdstilladelse for at tage job her i landet, eller være ansat i et polsk firma, som har sine aktiviteter og medarbejdere i Polen, hvorfra de har adgang til at udstationere deres medarbejdere i Danmark, men aflønnes af det polske firma.

Polakkerne har arbejdet på byggepladsen siden november sidste år, og det er i lyset af den lange ansættelse, at bødens størrelse skal ses, som formentlig bliver omkring 200.000 kr. Accepterer villaejeren ikke kravet, bliver sagen afgjort ved en retssag.

I øvrigt efterforsker udlændingeafdelingen hos Århus Politi omkring 10 andre byggesager om mulige ulovlige arbejdsforhold med østeuropæere.

Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder