UgensErhverv.dk

Flere polak-sager

Mistanke om, at byrådsmedlem ulovligt beskæftiger polske håndværkere, mens rigmand står til en bøde på 200.000 kr.

24-08-2005

Landmand, kloakmester og byrådsmedlem for Venstre, Jens Jacob Bonde, Odder, er af 3F meldt til politiet efter mistanke om, at han ulovligt beskæftiger polske håndværkere i forbindelse med opførelse af en svinestald til ca. 10 mio. kr.

3F meddeler – efter at have talt med to polske murere, som rejser staldens ydervægge, at den ene oplyser han er selvstændig, og den anden, at han er ansat af en entreprenør i Midtjylland, som 3F nu forsøger at tegne overenskomst med. Mislykkes det udelukker fagforeningen ikke, at den vil lave en fysisk blokade ud for Jens Jacob Bondes byggeplads.

Selv mener bygherren, at han har gjort alt for at sikre sig, at tingene foregår efter bogen, og peger på, at det lokale murerfirma, han normalt benytter sig af, ikke havde tid til arbejdet, og mener ikke, at det er hans ansvar, at kontrollere en entreprenørs medarbejdere.

Omvendt mener 3F, at det ikke er nok at tro, at forholdene er i orden. Og at man netop som politiker burde sikre sig i lyset af sagen om udviklingsminister Ulla Tørnæs´s mand, som også troede, at alt var i orden, da han ansatte østeuropæisk arbejdskraft i sit landbrug, men hvor virkeligheden viste sig at være en anden.

Kæmpebøde på vej
Samtidig har politiet i Århus nu afsluttet efterforskningen af en sag mod en rigmand i Risskov, som har brugt polske håndværkere til at restaurere sin patriciervilla. En sag, som kom frem i lyset, da en af polakkerne blev kvæstet ved et fald fra et stillads. Arbejdstilsynet blev tilkaldt, som meldte sagen til politiet, som dog allerede inden havde byggepladsen i kikkerten.

Meget tyder på, at polakkerne til en løn på omkring 45 kr. i timen, har modtaget løn direkte fra husejeren, og derfor ikke opfylder EU-reglerne. De siger, at håndværkere fra østeuropæiske lande skal have en arbejdstilladelse for at tage job her i landet, eller være ansat i et polsk firma, som har sine aktiviteter og medarbejdere i Polen, hvorfra de har adgang til at udstationere deres medarbejdere i Danmark, men aflønnes af det polske firma.

Polakkerne har arbejdet på byggepladsen siden november sidste år, og det er i lyset af den lange ansættelse, at bødens størrelse skal ses, som formentlig bliver omkring 200.000 kr. Accepterer villaejeren ikke kravet, bliver sagen afgjort ved en retssag.

I øvrigt efterforsker udlændingeafdelingen hos Århus Politi omkring 10 andre byggesager om mulige ulovlige arbejdsforhold med østeuropæere.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 15/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 15/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Storstrømsentreprenør dømt for lønsvindel i stor skala

Storstrømsentreprenør dømt for lønsvindel i stor skala

Skandale efter skandale på byggeriet af den nye Storstrømsbro har ikke fået politikerne til at skride ind med de nødvendige sanktioner

Rotter klarer sig fint i defekte kloakstikledninger

Rotter klarer sig fint i defekte kloakstikledninger

Der er cirka fire millioner stikledninger. ERFA-gruppe foreslår obligatorisk tv-inspektion af kloakken ved hussalg

Små virksomheder kan få støtte til diagnose-elever

Små virksomheder kan få støtte til diagnose-elever

Den manglende autoritet og disciplin i folkeskolen forplanter sig nu til virksomhederne, der overtager de unges videre uddannelse