UgensErhverv.dk

Længere klageret på byggematerialer

Ny lov vil øge reklamationsfristen på tage, døre, vinduer m.m. fra fem til 10 år

18-08-2005

Justitsministeriet er på vej med et lovforslag, som betyder, at købere af byggematerialer som f. eks. tage, døre og vinduer kan få fordoblet den periode, hvor de kan reklamere over skjulte mangler. Kravene skal kunne rettes mod både producenter, forhandlere og grossister i 10 år mod i dag kun fem år.

Byggemateriale-industrien (BI) finder den udvidede reklamationsret overflødig og en stor byrde for de erhvervsdrivende.
- Der er intet, der indikerer, at der er et behov, siger direktør Christian Lerche fra BI til Jyllands-Posten., og peger på, at fejlene typisk vil vise sig inden for fem år. Han afviser dog ikke, at der kan være sager, hvor forbrugerne i dag kommer i klemme, fordi fejlene først viser sig efter reklamationsfristen på fem år.

- Når vi i branchen modsætter os en reklamationsfrist, skyldes det, at virksomhederne ud fra en forsigtig økonomisk tilgang vil være tvunget til at opbygge økonomiske reserver for at imødegå eventuelle reklamationer. Og det vil blot gøre produkterne dyrere, tilføjer han.

Ønsker ankenævn
Omvendt mener Forbrugerrådet, at forbrugerne alene med en udvidet reklamationsret ikke vil være væsentligt bedre stillet end i dag, fordi det er forbrugerne, der skal løfte bevisbyrden for, at fejl og mangler var til stede allerede ved leveringen af det nye tag, døre m.v.

Derfor efterlyser Rådet, at producenterne udvider deres garantiordninger til at vare i 10 frem for de normale fem år, så det er producenten, der skal bevise, at der ikke er tale om en fabrikationsfejl, ligesom Rådet ønsker at der oprettes et ankenævn, som forbrugeren kan gå til, når der opstår tvister.

BI opfordrer i stedet sine medlemmer og producenter til at indføre frivillige garantiordninger og peger på, at flere leverandører inden for tagområdet allerede har indført 10, 20 og helt op til 50 års garanti, og betragter det som et meget stærkt konkurrence-argument.

Glasindustrien er – med visse begrænsninger – allerede på vej med en 10-årig branchegaranti.
krus-

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

Gipsplade af askeaffald skal forhindre brand i flygtningelejre

En ny gipsplade, der er baseret på store dele askeaffald fra blandt andet forbrændinger og brugte askebriketter, kan ifølge en ny startup afhjælpe problemer i to af verdens største kriser: Flygtninge- og klimakrisen

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 48/2022 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

Klassisk håndværk til restaurering af unik kulturarv

En række af Danmarks største fonde bidrager til en gennemgribende restaurering af Danmarks smukkeste organisationsbygning – Børsen i København

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

Kemp & Lauritzen og MT Højgaard får over en milliard for ny Novo-fabrik

600 millioner kroner. Så meget får Kemp & Lauritzen og Novo Nordisk hver for at opføre en produktionsbygning samt om- og tilbygning af eksisterende bygninger i Bagsværd