UgensErhverv.dk

Misforstået miljøhensyn at bruge regnvand

Installering af regnvandsanlæg i boliger gavner ikke miljøet og kan være sundhedsskadeligt, mener ekspert på området.

17-08-2005

Installering af regnvandsanlæg i boliger gavner ikke miljøet og kan være sundhedsskadeligt, mener ekspert på området.

Af Lars Solberg


I Stenløse Kommune er man helt vilde med de såkaldte regnvandsanlæg, hvor regnvand opsamles og sendes ind i boligerne, hvor det kan bruges til toiletskyl og tøjvask. I en ny udstykning, hvor der skal være omkring 700 boliger, kræver kommunen, at der skal installeres regnvandsanlæg. Men det er en misforstået taktik, mener Dansk Vand- og Spildevandsforening (DANVA), der er ekspert på området.

- Alt i alt gavner det ikke miljøet, og det kan udgøre en reel fare for drikkevandet og folks sundhed, siger vandforsyningstekniker og fagkoordinator i DANVA, Torlei Thomsen, der kalder installering af regnvandsanlæg for misforstået miljøhensyn.

En høj miljøprofil er et af argumenterne for kravet fra Stenløse Kommune.
Ifølge DANVA er den store misforståelse i denne sag, at den enkelte anlægsejer sparer på vandressourcerne.

- Sandheden er, at regnvandsanlæg ikke sparer på den samlede vandressource. Hvis man som husejer har et regnvandsanlæg, bruger man bare det regnvand, som ellers var sunket ned i jorden og dér var blevet til grundvand til gavn for generationerne efter os. Regnvandsanlæg mindsker ikke husstandens samlede vandforbrug, men det skærer en smule af vandregningen, lyder det fra DANVA.

De samlede vandressourcer bliver som sådan ikke snydt for vandet, men det gør bare ikke nogen forskel for miljøet.

Sundhedsfare
Ifølge DANVA kan regnvandsanlæg også medføre en reel sundhedsfare.

- Når regnvandet føres ind i husets vandsystem er der en risiko for, at det kan ende i det offentlige drikkevand, da der kan ske fejlkoblinger ved drift og vedligeholdelse af anlægget. Det kan medføre en forurening af drikkevandet, da regnvandet ofte indeholder bakterier og andre mikroorganismer fra eksempelvis fugleklatter, siger Torlei Thomsen.

Så DANVA mener ikke, at regnvandsanlæg er løsningen på de svindende vandressourcer.

- Regnvandsanlæg er ikke vandbesparende i forhold til naturen. Det kan være en besparelse på den enkelte vandregning. Men hvis den enkelte bruger ønsker mindre regning, kan vedkommende lige så godt vælge andre løsninger som vandbesparende vandhaner, brusere og andet. Hvis man vil bruge regnvand til havevanding, er det bedre at opsamle det i en tønde ved tagrenden, slutter Torlei Thomsen fra DANVA.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Plastvinduer diskrimineres af kommunerne

Plastvinduer diskrimineres af kommunerne

Danske vinduesproducenter kritiserer kommunerne for at diskriminere mod plastvinduer – stik mod planloven og EU´s byggevareforordning

Konkurser i byggeriet (Uge 13/2023 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 13/2023 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Ny arbejdsmiljøaftale i lyntempo

Ny arbejdsmiljøaftale i lyntempo

Aftalen med bred opbakning i Folketinget indeholder blandt andet yderligere indsats mod social dumping og en autorisationsordning for asbestarbejde

Betonbranchen i opråb: Brug mindre beton

Betonbranchen i opråb: Brug mindre beton

Betonbranchen arbejder på at omstille til produktionen med lavere CO2-aftryk. Men der kan også spares store mængder CO2 ved at reducere betonforbruget i designfasen. Nyt dialoggrundlag for designoptimering af betonkonstruktioner hjælper på vej