UgensErhverv.dk

Få billige byggevarer fra udlandet

Danske producenter også i EU-klemme, når de skal tilpasse sig andre landes standarder

04-08-2005

Ét er, at flere rapporter gennem de senere år har slået fast, at priserne på byggevarer i Danmark er for høje målt i forhold til vores nabolande, men også indsatsen for at fremme byggematerialers fri bevægelighed over grænser i EU har slået fejl.

Allerede for 17 år siden vedtog EU et byggedirektiv, der skulle skabe fælles standarder for byggematerialer, så de uhindret kunne forhandles i alle lande og dermed øge konkurrencen. Facit er, at kun halvdelen af de i alt 600 standarder er i funktion, 70 forslag er på vej til endelig afstemning, 100 er under høring, 80 er under behandling, og 50 er man slet ikke begyndt på endnu.

Presser på
- Så sent som i 2003 var der næsten ikke sket noget, men så kom der pludselig en masse standarder, siger vicedirektør Jesper Rasmussen i Erhvervs- og Byggestyrelsen til Berlingske Tidende. Danmarks holdning er, at, at det skal gå stærkt. Vi kæmper alt, hvad vi kan sammen med en række andre venligt stemte lande og presser på. Men det er svært.

Kontorchef i Håndværksrådet og ekspert i konkurrenceret, Peter Vesterdorf. peger også på, at harmoniseringen af byggevarestandarder er særdeles vigtig for konkurrenceevnen.
- Når de forskellige lande kan afskærme sig over for hinanden med egne standarder betyder det mindre konkurrence. Danmark er et lille marked, og producenterne i de andre lande gider ikke sælge til os, hvis vi har særlige standarder. Man kan godt tænke sig, at der er en hel del produkter, der ikke kommer til Danmark, fordi de mangler europæiske harmoniserede standarder.

Danskere i klemme
Samtidig kan det være et problem for danske producenter, der gerne vil eksportere til andre lande, at de skal tilpasse sig andre landes egne standarder.

Den tidligere SR-regering havde en intention om, at særaftaler med vores nabolande kunne øge grænsehandelen med byggematerialer, men det blev heller aldrig til noget.

Jesper Rasmussen peger dog på, at der inden for vand og afløb er fjernet en række gamle og særlige danske bestemmelser for at tillade mere handel over grænsen.
krus-

Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder