UgensErhverv.dk

Stop diæt-klynkeriet

Diæterne er med til at skabe et fleksibelt arbejdsmarked, hvor der konkurreres direkte på lønnen, mener Dansk Byggeri.

04-08-2005

Diæt-systemet bliver med jævnlige mellemrum kritiseret. I øjeblikket er det jyske håndværkere, der kritiseres for at få urimelige konkurrencefordele i forhold til deres københavnske kolleger med den nuværende diættakst i lønningsposen.

Det er diæterne, der gør, at jyderne kan arbejde for langt lavere løn end os, og at så mange jyske firmaer dermed kan arbejde i hovedstadsområdet, lyder det fra københavnerne.

Men den udlægning er helt forkert, lyder meldingen ikke overraskende fra Dansk Byggeri.

Diæt-systemet skal ses som en del af et gammelt veletableret princip om, at lønmodtagere skal kunne fratrække de rimelige udgifter, der er i forbindelse med lønindtjeningen. Det princip er en af forudsætningerne for et fleksibelt arbejdsmarked, hvor der konkurreres på lønniveauet.

Da diæterne, i følge Dansk Byggeri, giver en realistisk dækning af de faktiske udgifter, virker de ikke favoriserende, men sørger for en sund konkurrence på lønniveauet til glæde for kunderne.

Netop derfor ser københavnerne måske skævt til jyderne, som generelt går for lavere løn end københavnerne. Men her burde københavnerne vågne op, og accepterer at lønnen er en konkurrenceparameter, som man altid skal forholde sig til, mener Dansk Byggeri.

- mir

Brochurer

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Det er så længe siden, at de færreste i byggeriet kan huske det, at Danmark har haft en boligminister og byggeriet dermed ’sin egen minister’

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at byggebeskæftigelsen steg med beskedne 700 personer i tredje kvartal 2019.

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

Rådgivende ingeniørvirksomheder oplever en opbremsning i væksten. Dog forventes fortsat en positiv samlet udvikling i Østdanmark, mens Vestdanmark balancerer mellem vækst og tilbagegang

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

I løbet af det sidste århundrede har San Franciscos havnekvarter Mission Bay hovedsageligt været defineret af tung industri. Nu skal et nyt byggeprojekt aktivere det urbane liv i området