UgensErhverv.dk

Sommeragurk: Vi har brug for polakkerne

Men der er intet i ledighedstallene, der nødvendiggør import af polske bygningsarbejdere.

01-08-2005

I mangel på gode agurkehistorier har aviserne kastet sig over byggebranchen: Det er umuligt at få fat i en håndværker i dag. Lad os få nogle flere polakker til Danmark.
"At finde en god dansk håndværker er som at vinde i lotto," sagde Anders Hjorth Jensen, politisk medarbejder i Forbrugerrådet, til Børsen, Politiken og Jyllands-Posten, hvor han også slog til lyd for import af arbejdskraft.
Men der er intet behov for at importere bygningsarbejdere, mener Gunde Odgaard, sekretariatsleder i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet. Han siger til Nyhedsbrevet 3F, at artiklerne om manglen på bygningsarbejdere er i familie med avisernes øvrige agurkehistorier, "men det bliver udsagnene ikke mere rigtige af".
I Bygge-, Anlægs- og Trækartellet følger man løbede ledighedsudviklingen, og der er intet i ledighedstallene, der nødvendiggør indgreb. De seneste tal for byggeriet viser en ledighedsprocent på 5,9. Det svarer til 7.700 personer. Siden samme periode i fjor er ledigheden faldet med 3.300 personer fra dengang 8,3 procent.
"Det er en meget glædelig - ja nødvendig - udvikling, men det er ikke ensbetydende med flaskehalse", mener Gunde Odgaard, der mener, det kunne være interessant at vide, hvor mange flere bygningsarbejdere, Arbejdsmarkesstyrelsen synes "vi skal have i juni og juli. Styrelsen skal jo bare vide, at vi også har arbejdskraften hen over vinteren, hvor efterspørgslen ikke er så stor".
Dansk Byggeri mener heller ikke, at ledighedstallene nødvendiggør reformer eller import af arbejdskraft:
"Når man ser tilbage i historiebøgerne, står det klart, at vi simpelthen ikke kan sikre, at der altid er den nødvendige arbejdskraft til rådighed til enhver form for opgave til enhver tid. Det er simpelthen umuligt, Men at tale om flaskehalse i den nuværende situation, det er altså ikke fornuftigt", siger adm. direktør Jens Klarskov.

-Hag
Brochurer

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder