UgensErhverv.dk

Rigmand og polakker i dyr klemme

Både politi og Arbejdstilsynet har sat lup på byggeplads med polakker, som også er ramt af en arbejdsulykke

10-07-2005


Til en løn på omkring 40 kr. i timen har to polakker arbejdet på en patricier-villa i Århus-forstaden Risskov, men forleden gik arbejdet i stå, da en af de polske håndværkere faldt ned fra en stige, som både kostede ham en brækket arm og et forslået hoved.

I lyset af der var tale om graverende mangler i sikkerheden har Arbejdstilsynet meldt sagen til politiet, som dog allerede inden havde byggepladsen i kikkerten. Således har politiet i Århus både sigtet de to polakker og husejeren for at have overtrådt reglerne om østeuropæisk arbejdskraft.

EU-reglerne siger, at håndværkere fra østeuropæiske lande skal have en arbejdstilladelse for at tage job her i landet. Alternativt skal de som i den konkrete sag være ansat i et polsk firma, som har sine aktiviteter og medarbejdere i Polen, hvorfra de har adgang til at udstationere deres medarbejdere i Danmark, men aflønnes af det polske firma. En del tyder på, at de to polakker i denne sag har været en tand for kreative ved ikke at have en arbejdstilladelse, men begge ladet sig registrere som firmaer, der har ansat hinanden. Lønnen har de modtaget direkte fra husejeren. Politiets mistanke er derfor, at deres reelle arbejdsgiver er villaejeren og ikke et polsk firma. I flere sager, som danske fagforeninger er stødt på, ligner firma-konstruktionen blot en postkasse i Polen, som den danske husejer typisk selv har været med til at sætte op.

Høje bøder
Får politiet medhold venter der formentlig husejeren i Risskov en bøde, der kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner, ligesom polakkerne kan blive ramt økonomisk. Politiet i Århus læner sig op ad en nylig dom mod en husejer i Dragør, som er dømt til at betale 200.000 kr. i bøde for at være en tand for kreativ, da han hyrede syv polske håndværkere til at istandsætte sin bolig. Dommen, som er den første af sin art herhjemme, er anket til Landsretten, for anklageren i Københavns Byret gik efter en bødestørrelse på 600.000-900.000 kr.

De to polske håndværkere har arbejdet på villaen i Risskov i adskillige måneder, og politiet i Århus skønner, at er husejeren den reelle arbejdsgiver vil det koste ham en bøde på 10.000-20.000 kr. pr. måned for hver håndværker. Ligesom han vil stå som ansvarlig for den arbejdsulykke, den ene af polakkerne kom ud for.

I øvrigt arbejder Århus Politi på flere sager, som ligner den i Risskov.

Brochurer

Det offentlige bør betale for øget bureaukrati

Det offentlige bør betale for øget bureaukrati

Dansk Håndværk peger på, at mængden af forskellige økonomiske ordninger med deraf følgende bureaukrati vokser uhæmmet

Fejlskøn polstrede dansk økonomi til coronakrisen

Fejlskøn polstrede dansk økonomi til coronakrisen

Dansk Byggeri efterlyser en snarlig politisk afklaring om en langsigtet investeringsplan for infrastruktur

Rapport om PVC med forudfattede politiske meninger

Rapport om PVC med forudfattede politiske meninger

PVC Informationsrådet retter i et brev til Folketinget en skarp kritik af Miljøstyrelsens rapport ’Vurdering af potentialet for substitution af PVC indenfor specifikke produktområder’

Oplev hvordan arkitekturen har formet København

Oplev hvordan arkitekturen har formet København

Fra den 30. maj lancerer Dansk Arkitektur Center (DAC) to spritnye guidede ture, der tager danskerne med ud under åben himmel for at opleve, hvordan arkitekturen har formet København