UgensErhverv.dk

Rigmand og polakker i dyr klemme

Både politi og Arbejdstilsynet har sat lup på byggeplads med polakker, som også er ramt af en arbejdsulykke

10-07-2005


Til en løn på omkring 40 kr. i timen har to polakker arbejdet på en patricier-villa i Århus-forstaden Risskov, men forleden gik arbejdet i stå, da en af de polske håndværkere faldt ned fra en stige, som både kostede ham en brækket arm og et forslået hoved.

I lyset af der var tale om graverende mangler i sikkerheden har Arbejdstilsynet meldt sagen til politiet, som dog allerede inden havde byggepladsen i kikkerten. Således har politiet i Århus både sigtet de to polakker og husejeren for at have overtrådt reglerne om østeuropæisk arbejdskraft.

EU-reglerne siger, at håndværkere fra østeuropæiske lande skal have en arbejdstilladelse for at tage job her i landet. Alternativt skal de som i den konkrete sag være ansat i et polsk firma, som har sine aktiviteter og medarbejdere i Polen, hvorfra de har adgang til at udstationere deres medarbejdere i Danmark, men aflønnes af det polske firma. En del tyder på, at de to polakker i denne sag har været en tand for kreative ved ikke at have en arbejdstilladelse, men begge ladet sig registrere som firmaer, der har ansat hinanden. Lønnen har de modtaget direkte fra husejeren. Politiets mistanke er derfor, at deres reelle arbejdsgiver er villaejeren og ikke et polsk firma. I flere sager, som danske fagforeninger er stødt på, ligner firma-konstruktionen blot en postkasse i Polen, som den danske husejer typisk selv har været med til at sætte op.

Høje bøder
Får politiet medhold venter der formentlig husejeren i Risskov en bøde, der kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner, ligesom polakkerne kan blive ramt økonomisk. Politiet i Århus læner sig op ad en nylig dom mod en husejer i Dragør, som er dømt til at betale 200.000 kr. i bøde for at være en tand for kreativ, da han hyrede syv polske håndværkere til at istandsætte sin bolig. Dommen, som er den første af sin art herhjemme, er anket til Landsretten, for anklageren i Københavns Byret gik efter en bødestørrelse på 600.000-900.000 kr.

De to polske håndværkere har arbejdet på villaen i Risskov i adskillige måneder, og politiet i Århus skønner, at er husejeren den reelle arbejdsgiver vil det koste ham en bøde på 10.000-20.000 kr. pr. måned for hver håndværker. Ligesom han vil stå som ansvarlig for den arbejdsulykke, den ene af polakkerne kom ud for.

I øvrigt arbejder Århus Politi på flere sager, som ligner den i Risskov.

Brochurer

 • Plastmo

  Plastmo

  Din vejledning til tagrender - 15 % større vandkapacitet. Op til 25 års garanti.

 • CE Nielsen Aps

  CE Nielsen Aps

  Nedbrydning-Miljøsanering-Diamantskæring/boring

 • GRANAB strøsystemer

  GRANAB strøsystemer

  Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger

 • Panelbyg

  Panelbyg

  Recticel isolering  til hele byggeriet  –  Lampda værdi ned til  0,021 W/mK

 • DUCO

  DUCO

  Markedsledende i afvandingsteknik

 • Swedoor

  Swedoor

  Advance-Line - Indvendige- og udvendige døre i spændende designs

 • BG Byggros

  BG Byggros

  Chalsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen

 • P.Olesen

  P.Olesen

  Nedbrydning og miljøsanering

 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg

 • Ejot Danmark

  Ejot Danmark

  Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Boligministeren: Byggeriet kan skabe sin egen plads i historien

Det er så længe siden, at de færreste i byggeriet kan huske det, at Danmark har haft en boligminister og byggeriet dermed ’sin egen minister’

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Byggeboom giver Københavns befolkningstilvækst baghjul

Ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at byggebeskæftigelsen steg med beskedne 700 personer i tredje kvartal 2019.

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

FRI: Fuld stop i boligbyggeriet

Rådgivende ingeniørvirksomheder oplever en opbremsning i væksten. Dog forventes fortsat en positiv samlet udvikling i Østdanmark, mens Vestdanmark balancerer mellem vækst og tilbagegang

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

Henning Larsen designer højhus i San Francisco

I løbet af det sidste århundrede har San Franciscos havnekvarter Mission Bay hovedsageligt været defineret af tung industri. Nu skal et nyt byggeprojekt aktivere det urbane liv i området