UgensErhverv.dk
FARE FOR EKSPLOSION I STOLPEKONSTRUKTIONUlykken skete i en stolpe af samme type som disse,

FARE FOR EKSPLOSION I STOLPEKONSTRUKTION

For nylig fik en beboer alvorlige forbrændinger under arbejdet med at bore hul i en stolpe.

28-06-2005

For nylig fik en beboer alvorlige forbrændinger under arbejdet med at bore hul i en stolpe. Ulykken skete fordi stolpen var lukket, og i hulrummet var der opstået et overtryk af brint - en gasart, der meget let antænder og eksploderer ved kontakt med ilt. BYG-ERFA er fremme med et nyt erfaringsblad om hvordan man undgår tilsvarende ulykker.

En beboer i et UNIC kædehus blev ramt af stikflammer under boring i en stolpe. Boringen var et forarbejde til opsætning af et plankeværk. Stolpen indgår i en konstruktion af galvaniseret firkantrør, der er lukket foroven og nedstøbt i betonfundament. Netop den lukkede løsning er direkte årsag til faren for eksplosion, idet zink fra den galvaniserede stolpe udvikler brint sammen med beton og vand.

Konsulent Torben Eggert fra Teknologisk Institut er ansvarlig for en række undersøgelser foretaget efter ulykken.
Torben Eggert udtaler, "Vi har undersøgt andre stolper i byggeriet og fundet nøjagtig samme problem. Rundt om i landet er opført omkring 1700 huse med stolpekonstruktioner af samme type. Det betyder, at en tilsvarende ulykke kunne ske igen. Derfor advarer vi imod brug af denne løsning fremover."

BYG-ERFA´s nye erfaringsblad fortæller udførligt om årsagen til ulykken, og anviser hvordan lignede situationer kan undgås. "Et af BYG-ERFA´s formål er at formidle byggetekniske løsninger, der bidrager til sikkerhed for alle parter i byggeriet.
Derfor er det særligt vigtigt for os, at vi med erfaringsbladene er med til at afdække og forebygge ulykker, præcis som i dette tilfælde", siger Jens Østergaard fra Fonden BYG-ERFA.

Titlen på det nye erfaringsblad er: "Galvaniserede, lukkede stolper nedstøbt i beton - risiko for eksplosion" og har nummeret, SfB (29) 05 04 09. For bestilling ring 44 89 06 40 eller gå ind på hjemmesiden www.byg-erfa.dk

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Sådan er Lemvigh-Müller blevet klar til den bæredygtige omstilling

Sådan er Lemvigh-Müller blevet klar til den bæredygtige omstilling

Hvordan kommer man i gang med den bæredygtige omstilling som virksomhed i byggebranchen? Det og mange andre spørgsmål gav bæredygtighedschef i Lemvigh-Müller, Pernille Kiær svar på i seneste udgave af BygTek Live. Se eller gense det her

Vrede underleverandører fik ingen betaling: Muffbyg er gået konkurs

Vrede underleverandører fik ingen betaling: Muffbyg er gået konkurs

120 medarbejdere mister jobbet ved konkursen, der kommer efter længere tids skriverier i pressen om udeblevne udbetalinger, og flere underleverandører står nu til at få en lang næse

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 12/2023 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Stram Finanslov skærper krigen mod inflationen

Stram Finanslov skærper krigen mod inflationen

Men som helhed er dansk økonomi bomstærk, og statskassen er fyldt op over alle kanter