Køkkenet er det foretrukne gds-projekt i et andelsboligkoncept, hvor beboerne selv står for den indvendig aptering.
20-06-2005
Hvis køkkenet mangler i andelslejlighederne, når beboerne til december overtager den nye boligbebyggelse, Skovbæltet, i Trekroner ved Roskilde; så er det ikke, fordi bygherre og totalentreprenør nødvendigvis har overset det ved mangelgennemgangen.
Hovedparten af beboerne har nemlig taget imod tilbudet om selv at udføre dele af det indvendige apteringsarbejde. Og her har køkkenet været den helt store topscorer.
– Andelshaverne har været virkelig entusiastiske med hensyn til muligheden for at sætte et personligt præg på deres kommende hjem. Stort set alle benytter sig af valgfriheden i en eller anden udstrækning. Det er især populært selv at stå for køkkener og hårde hvidevarer - det klarer to tredjedele selv, fortæller projektleder Anders Thielsen fra entreprenøren NCC.
I tal drejer det sig om 36 ud af boligbebyggelsens 54 andelsrækkehuse, hvor beboerne selv klarer køkkenafdelingen.
Penge at spare
Til gengæld er det kun et fåtal, der har valgt den helt skrabede medbygmodel, hvor beboerne flytter ind i et helt nøgent råhus. Det er kun otte boliger, hvor det er tilfældet.
- I råhusløsning afleveres kun badeværelset klar til brug. Resten af boligen består af de rå ydervægge, taget og et plant betongulv med tyndpuds, fortæller Anders Thielsen.
Det også de færreste, der har valgt selv at klare malerarbejdet. Selvom det ellers er noget, der umiddelbart regnes for oplagt gør-det-selv arbejde for de fleste.
Men som Anders Thielsen forklarer det:
- Malerarbejde i et råhus er mere omfattende end som så, der skal spartles ud, rettes til og sættes filt op. Det er langt fra nok kun at køre en malerrulle hen over vægge og loft.
Valgt mellemløsning
Der er ellers gode penge at spare. Andelsbeviset i en helt færdig bolig på 103 m2 koster 330.000 kr., mens en lejlighed som råhus koster under det halve, cirka 150.000 kr. i indskud. I begge modeller ligger den rene månedlige husleje på omkring 7.000 kr.
For de kommende beboere er det da også andet end prisen, der har været afgørende for valget af en bolig i Skovbæltet.
- Beliggenheden i Roskilde-området har været vigtig, men muligheden for at have indflydelse på prisen og samtidig selv præge, hvordan boligen kom til at se ud indendørs, fandt vi meget spændende, fortæller Torben Smith, der er bestyrelsesformand i andelsboligforeningen.
Torben Smith har valgt en mellemløsning til lejligheden, hvor gipsskillevæggene er sat op og malet færdig, mens han selv står for lægning af gulv og opsætning af køkken.
Beboerne skal ifølge aftale med kommunen færdiggøre rækkehusenes køkkener senest to måneder efter overdragelsen, mens det øvrige interiør kan vente til efter 11 måneder. Bestyrelsen i andelsboligforeningen foretager efterfølgende en vurdering af lejlighederne i samarbejde med en rådgiver.
Vil prøve igen
Gør-det-selv konceptet til Skovbæltet må umiddelbart betegnes som en succes. Samtlige boliger var solgt, inden første spadestik blev taget.
Det er dog endnu for tidligt at sige noget om, i hvilken grad det vil præge nybyggeriet af boliger fremover.
- Der er ikke nogen konkrete projekter undervejs efter samme koncept, men byder muligheden sig, er det helt sikkert noget, vi vil prøve igen, fortæller projektleder Anders Thielsen fra entreprenøren NCC, der har samarbejdet med arkitektfirmaet Nova 5 og ingeniørfirmaet Lemming & Eriksson om udvikling og udførelse af byggeriet.
Udlejning af container - landsdækkende
Tagdækkernes faldsikringssystem
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Fugttekniske løsninger
Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
Magasin om bæredygtighed i byggebranchen. Efterår/vinter
Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter
Individuel design og høj kvalitet til indvendige døre – dansk producerede
Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner
Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført
Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader
I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder