UgensErhverv.dk
Solceller gør portindtog

Solceller gør portindtog

Trælaster og byggemarkeder kan komme i klemme, efter at ny norm for garageporte er trådt i kraft

10-06-2005

Trælaster og byggemarkeder kan komme i klemme, efter at ny norm for garageporte er trådt i kraft

Af journalist Jørgen Hansen

Der gøres hele tiden nye landvindinger på markedet for porte, som er i stor udvikling, og det gør livet stadig lettere for ejere af garageporte samtidig med, at porte bliver endnu mere sikre.

Seneste teknologiske landvinding er, at trælaster og byggemarkeder nu får mulighed for at præsentere portmotorer med et solcellesystem.

Det er den store portproducent Hörmann, der lancerer portmotorer, som er blevet hurtigere og mere funktionsdygtige, og som noget helt nyt kan ejere af garageporte, der er placeret på steder uden strømforsyning, installere en portmotor med et solcellemodul, der hermed gør porten automatisk. Det er således ikke nødvendigt at stå ud af bilen for at køre ind i garagen.

Hörmanns nye batteri til garageporte, ProMatic Akku Solar, har et 30x40 cm stort solcellemodul, der genoplader portåbnerens batteri og gør motoren uafhængig af ekstern strømforsyning.

De nye portmotorer hedder SupraMatic 2 og ProMatic 2. SupraMatic har en kraft på 700 N, hvorved åbningshastigheden for ledhejseporte til garager er blevet en halv gang hurtigere. Samtidig er det blevet lettere at skabe luftcirkulation i garagen, for med et enkelt tryk på den nye 4-kanals håndsender løfter porten sig meget lidt og skaber hermed en effektiv udluftning. En integreret 3-kanals modtager er monteret i motorhuset, og den kan tilsluttes alle de funktioner, man ønsker sig, ved hjælp af en ny, praktisk kabeltilslutning, helt uden brug af værktøj. Portens styringssystem kan eksempelvis integreres med boligens tyverialarm eller udendørslamper.

ProMatic 2 er monteret med en halogenpære, der kan skiftes uden at fjerne portåbnerens motorhus, og den giver et forbedret lys i garagen. Samtidig har portmotoren væsentligt forbedret tilbehør med ergonomiske håndsendere og lys i både ind- og udvendigt placerede tastaturer, som gør porten lettere at betjene, også i mørke.

Færre skader og uheld
At få fingrene i klemme i en garageport eller at få porten ned over sig er en ubehagelig oplevelse, og selv om den slags skader heldigvis er mere undtagelsen end reglen, skal alle garageporte fra 1. maj d.å. leve op til sikkerhedsstandarder, der hører under den nye Europanorm DS/EN 13241-1.

- Vore porte har længe overholdt den nye sikkerhedsstandard, men vi har samtidig udviklet patentløsninger, så en portejer uden besvær kan opgradere sin port til Europanormen, fortæller salgsdirektør Peter Lassen, Hörmann, og peger desuden på, at trælaster og byggemarkeder skal være meget opmærksomme på, at porte i lighed med mange andre byggevarer fra 1. maj skal være CE mærkede.

- Heldigvis er der flere seriøse portproducenter, men vi kender da til, at der bliver importeret porte fra f.eks. Baltikum, som ikke opfylder lovgivningen, og enkelte portproducenter i Europa kan heller ikke endnu CE mærke deres produkter. Trælaster og byggemarkeder pådrager sig et ansvar, hvis de sælger og medvirker til, at sådanne porte, der ikke er CE mærkede, bliver monteret hos en boligejer. Jeg håber det så sandelig ikke, men jeg frygter, at der skal en ulykke til, før der for alvor bliver opmærksomhed omkring de mange ulovlige porte, som sælges i dag. Heldigvis er specielt yngre familier med børn i dag meget opmærksomme på, at tingene skal være i orden, så små børn ikke kan få fingrene i klemme, og det nyder vi portproducenter, der opfylder lovgivningen, da heldigvis godt af i form at øget salg af porte, hvor sikkerheden er sat i højsædet, siger Peter Lassen.


Foto: Det nye 30x40 cm store solcellemodul gør batteriet uafhængigt af strømforsyning.
Nyt design og ny teknik kendetegner de let monterbare portåbnere.

Brochurer

 • VinduesIndustrien

  VinduesIndustrien

  Quickguide – Vinduer – VinduesIndustriens oversigt over love og regler

 • Dorch & Danola

  Dorch & Danola

  Værktøjsmekka for håndværkere. Mærkevarer til gode priser.

 • DUCO

  DUCO

  Markedsledende i afvandingsteknik

 • Rockwool

  Rockwool

  Alt i isolering

 • Munters

  Munters

  Energieffektive luftbehandlings-løsninger. Ideelt og kontrolleret klima

 • BG Byggros - Inja udskillertek

  BG Byggros - Inja udskillertek

  Olie-, benzin- og fedtudskillere i armeret beton af høj kvalitet.

 • BG Byggros

  BG Byggros

  Guide og inspiration til valg af grønne tage og taghaver

 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger

 • BG Byggros

  BG Byggros

  Calsitherm indeklimaplade, der isolerer og fugtregulerer boligen

 • anVærktøj

  anVærktøj

  Måleudstyr

65.000 tilsyn mod social dumping

65.000 tilsyn mod social dumping

Alene sidste år gennemførte Arbejdstilsynet 7.900 tilsyn på danske og udenlandske virksomheder, og det resulterede i 4.300 reaktioner

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Aarsleff er endelig ude af Rusland

Efter en knap et år lang proces har Aarsleff nu opnået alle de påkrævede godkendelser i både Danmark og Rusland, og salget af Aarsleffs russiske forretninger er nu gennemført

Ford har misforstået det danske marked

Ford har misforstået det danske marked

Hos Ford vil man gerne sælge sin Ranger Raptor som en fritidsbil, men det kommer ikke til at ske i Danmark, hvor den primært vil blive solgt som arbejdsbil og også kun kan købes på gule plader

Med på en kigger

Med på en kigger

I Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at alle byggehegn, der sættes op i forbindelse med Frederiksberg Kommunes bygge- og anlægsprojekter, forsynes med kighuller i forskellige højder